KORONAVIRUS

Bura na američkom ratnom brodu: Kapetan smijenjen, blizu 1.000 mornara u karantinu

Zvaničnici naglašavaju da nosač aviona može sutra da isplovi na more ako to bude potrebno

Krozijer: Podijelio pismo "sa svima". AFP

Avaz.ba

3.4.2020

Američka mornarica smijenila je kapetana nosača aviona „Theodore Roosevelt“ jer je u javnost procurilo pismo u kojem je od nadređenih zatražio snažnije mjere za suzbijanje koronavirusa na brodu, prenose agencije.

Smjenu kapetana Breta Krozijera (Brett Crozier) objavio je vršilac dužnosti sekretara za mornaricu Tomas Modli (Thomas Modly), koji je rekao da je prvi oficir broda na nuklearni pogon sa 5.000 članova posade napravio lošu procjenu kada je podijelio pismo "sa svima".

Modli je rekao da je pismo upućeno kroz lanac komande, ali da kapetan nije zaštitio njegovu povjerljivost. 

Brod na nuklearni pogon ima 5.000 članova posade. AFP

Blizu 1.000 mornara iskrcalo se sa broda prije dva dana u američkoj mornaričkoj bazi Gvam u zapadnom Pacifiku i stavljeno u karantin, sedam dana poslije pojave virusa na brodu.

Na testu za koronavirus bilo je pozitivno 114 mornara. Evakuirani članovi posade prebačeni su u grupama u prazne hotele na ostrvu, gdje će boraviti u karantinu 14 dana. 

Mornarica je najavila da će 2.700 članova posade biti stavljeno u karantin izvan broda, ali zvaničnici naglašavaju da nosač aviona "može sutra da isplovi na more ako to bude potrebno“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.