KORONAVIRUS

Prema izvještaju ljekara, moguće je da koronavirus oštećuje mozak

Žena iz Detroita koja je bila pozitivna na koronavirus, razvila je rijetku bolest mozga poznatu kao akutna nekrotizirajuća encefalopatija

Vidljiva oštećenja na mozgu. Agencija

Avaz.ba

3.4.2020

Najnovija saznanja ljekara koji se svakodnevno bore s koronavirusom, unose strah od novih načina i simptoma epidemije koronavirusa. Ovo bi moglo predstavljati problem za članove medicinskog tima koji liječe pacijente, a posljedično i za širu javnost ako su oni otpušteni i dodatno izloženi drugim ljudima.


Oštećenje mozga

Žena iz Detroita koja je bila pozitivna na koronavirus, razvila je rijetku bolest mozga, poznatu kao akutna nekrotizirajuća encefalopatija, stanje koje mogu da pokrenu virusne infekcije poput gripe i herpesa. U ovom trenutku, oštećenje mozga tek treba dokazati kao rezultat infekcije koronavirusom, navodi se u izvještaju o slučaju, objavljenom 31. marta u časopisu "Radiology".

- Ali, kako se novi virus i dalje širi, bolničari i radiolozi treba da nađu ovu sponu među pacijentima koji imaju Covid-19 kako bi se potvrdio eventualan promijenjeni mentalni status. Moramo da razmišljamo o tome kako ćemo u svoju paradigmu liječenja uključiti pacijente s teškom neurološkom bolešću. Ova komplikacija poražavajuća je koliko i teška bolest pluća - napisali su autori.


Ljekari zabrinuti novim otkrićem. Agencija

Pacijentkinja, 58-godišnja radnica na aerodromu, javila se u zdravstvenu ustanovu u Detroitu nakon što je tokom tri dana imala groznicu, kašalj, ali i izmijenjen mentalni status, navodi se u izvještaju.

U bolnici je žena izgledala zbunjeno, letargično i dezorijentirano, zabilježeno je. Bila je negativna na gripu, herpes, kao i na virus Zapadnog Nila, a njena cerebrospinalna tečnost, koja ispunjava prostor oko mozga i leđne moždine, nije imala tragove bakterijske infekcije.

Ljekari su je, također, testirali na Covid-19, koristeći dijagnostički test odobren od američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i otkrili da je pozitivna na bolest, prenosi "Live Science".

Ovo rijetko stanje razvija se najčešće nakon virusne infekcije

Ljekari su proveli dodatna ispitivanja mozga uz pomoć magnetne rezonance kako bi pronašli dokaze da je pretrpjela krvarenje. Opet su pronašli oštećenja u talamusu, kao i u dijelovima moždane kore. Dijagnosticirana joj je akutna nekrotizirajuća encefalopatija, koja, ako se ne liječi, može da napreduje i uzrokuje komu, probleme s jetrom i neurološki deficit.

Ovo rijetko stanje razvija se najčešće nakon virusne infekcije, poput one uzrokovane influencom A, influencom B i virusom herpesa tipa 6. U ovom trenutku, kažu autori izvještaja, potencijalni neurološki simptomi bolesti Covid-19 nisu dovoljno razumljivi, ali bi trebalo da ih dodatno istraže, jer čak i drugačiji mentalni status može vrlo lako da znači jedan od ranih simptoma koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.