PANDEMIJA

U 19 zemalja koronavirus nije došao: Postoje mjesta na planeti do kojih virus neće dospjeti

U ovom dobu socijalnog udaljavanja, otočne su države izvorni samoizolatori

Opasni virus zaobišao neke zemlje. Agencije

Avaz.ba

3.4.2020

Dana 12. januara, prije manje od tri mjeseca, koronavirus bio je ograničen isključivo na Kinu. Nijedan slučaj oboljelog od Covida-19 nije se pojavio u nekoj drugoj zemlji svijeta, piše BBC.

A potom, 13. januara, virus je postao globalna pandemija, a slučajevi infekcije redom su se javljali na Tajlandu, u Japanu i Južnoj Koreji, a potom svuda po svijetu.

Kroz nekoliko sedmica, jednocifreni brojevi slučajeva postali su "poplava" bolesnih koja ugrožava zdravstvene sisteme i ljudske živote.

Danas imamo više od milion oboljelih u zemljama od Nepala do Nikaragve. Kako broj umrlih raste i kapaciteti bolnica postaju prepunjeni, ostaje pitanje - postoji li na svijetu još ijedno mjesto slobodno od virusa.

Iznenađujuć odgovor je - da.

Do 3. aprila 2020., postoji 19 svjetskih država koje nisu zabilježile nijedan slučaj Covida-19 prema podacima Univerziteta "John Hopkins". 


Koronavirus nije došao ni u Južni Sudan. Agencije

To su redom: Komori, Lesoto, Malavi, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Nauru, Sjeverna Koreja, Palau, Samoa, Sveti Toma i Princip, Salamonovi otoci, Južni Sudan, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.

Neke od njih, smatraju stručnjaci, ipak imaju virus, ali i neprijavljene slučajeve. Velika je vjerovatnoća za to, primjerice, u Sjevernoj Koreji i ratom razorenom Jemenu.

No, definitivno postoje zemlje u koje virus još nije došao, a to su većinom male otočke države s vrlo malo posjetitelja koji bi donijeli virus.

Ta daljina znači jedno: u ovom dobu socijalnog udaljavanja, otočne su države izvorni samoizolatori.

Ipak, ni oni ne spavaju u situaciji globalne pripravnosti, pa tako predsjednik otočke države Nauru u Pacifiku, koja je udaljena gotovo 320 kilometara od svega (najbliže mjesto je otok Banaba, dio Kiribata, dok je najbliži veći grad izravnim letovima australski Brizbejn - oko 4.000 kilometara) savjetuje da stanovništvo održava fizičku distancu.

To je druga najmanja država UN-a po veličini, nakon Monaka. S nešto više od 10 hiljada ljudi, druga je najmanja po populaciji nakon Tuvalua. To je ujedno i jedno od najmanje posjećenih mjesta na Zemlji. Iako se ne pojavljuje u posljednjim podacima UN-a, jedan turistički operator kaže da zemlja ima samo 160 turista godišnje.

Možda mislite da se tako udaljeno mjesto ne bi trebalo dalje distancirati. Ali zemlja s jednom bolnicom, bez respiratora i s manjom medicinskog osoblja ne smije preuzimati nikakve rizike.

Politika im je stroga kontrola robe i ljudi koji ju donose u zemlju, koji idu u obavezan karantin. Prosječni stanovnik te zemlje je "smiren i pribran", prema riječima njihovog predsjednika Lionela Aingimea. Testove na koronavirus šalju u Australiju, kojoj su zahvalni na pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.