KORONAVIRUS

Avion pretvoren u odjel intenzivne njege

Većina država ipak pruža pomoć drugima koji se nalaze u još težoj situaciji

Njemački avion Airbus A310. Njemačke oružane snage

Avaz.ba

3.4.2020

Njemačka je danas iz italijanskog grada Bergama, jednog od najgore pogođenih u Italiji, prebacila šest pacijenata zaraženih koronavirusom na liječenje u Keln

Po njih je poslan posebni medicinski svion Airbus A310 njemačkih oružanih snaga pretvoren u odjel intenzivne njege. 

Evropska solidarnost, nakon što je na početku epidemiološke krize i sama bila u krizi, uz jednostrane odluke o zatvaranju granica te nevoljkosti nekih država da Italiji pošalju dodatnu zaštitnu opremu, što ponovno dokazuje da kad se dogodi kriza, bilo da je riječ o ovoj zdravstvenoj, prije o migrantskoj ili pak ekonomskoj, svaka nacionalna država prvenstveno vodi brigu o sebi. 

No, nakon tog prvog impulsa, većina država je ipak pružila pomoć drugima koji se nalaze u još težoj situaciji. Izniman primjer je sama Italija, koja je Zagrebu poslala pomoć nakon potresa. 

Sada Njemačka preuzima dio pacijenata iz pretrpanih bolnica u Bergamu čiji su kapaciteti odavno popunjeni, uz kritike domaće javnosti da je to trebala učiniti i ranije. Prva dva pacijenata su u njemački grad Lajpcig stigli 24. marta, a današnjih šestero liječenje će nastaviti u Kelnu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.