PANDEMIJA

{UŽIVO} / Svijet u borbi protiv koronavirusa: Alarmantno u četiri evropske države

Rapidan rast broja umrlih u Francuskoj

Ostanite kod kuće. Spark Post

Piše: Avaz.ba

4.4.2020

Prema podacima Worldometersa, koronavirusom je u svijetu zaraženo ukupno 1.099.080 ljudi. Najnoviji podaci pokazuju da je broj umrlih od infekcije Covid-19 jutros 59.179.

Istovremeno je izliječeno 228.938 osoba.

Novo žarište koronavirusa u svijetu je Amerika, koja je prva prema broju zaraženih sa 277.467 oboljelih. Odmah iza SAD je Italija, koja se smatra evropskim žarištem sa 119.827 zaraženih. Treća je Španija sa 119.199 oboljelih i 11.198 umrlih.

U Sjedinjenim Državama umrle su 7.402 osobe, dok Italija bilježi cifru od 14.681 smrtnog slučaja.

Njemačka je zauzela četvrtu poziciju ove liste sa 91.159 oboljelih i 1.275 mrtvih. Kina je sada na petom mjestu sa 81.639 oboljelih i 3.326 umrlih.

Među najpogođenijim zemljama u svijetu je još jedna evropska država. Francuska je u posljednja 24 sata zabilježila alarmantan rast broja umrlih. U toj zemlji je oboljelo 64.338, a umrlo 6.507 ljudi.

U svijetu sve više oboljelih. AFP

19:20 EK odobrila pomoć Grčkoj, Poljskoj i Portugalu

Evropska komisija odobrila je Grčkoj, Poljskoj i Portugalu niz paketa finansijske moći vrijednosti od više milijardi dolara s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica epidemije virusa korona kroz grantove i garancije za zajmove.

19:15 Liječnica dovela u pitanje broj zaraženih u Rusiji

Ruske vlasti privele su Anastasiju Vasilevu, predsjednicu nezavisnog sindikata ljekara, koja je zvanične podatke o broju zaraženih koronavirusom okarakterisala kao lažne. Opširnije čitajte ovdje.

18:45 U Italiji preminula još 681 osoba

U posljednja 24 sata u Italiji je preminula 681 osoba. Ukupno je zaraženo 124.632 ljudi. Opširnije čitajte ovdje.

17:10 Sve više smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji: Među žrtvama i petogodišnje dijete

Petogodišnje dijete je među posljednjim žrtvama koronavirusa u Velikoj Britaniji, saopćili su danas zdravstveni zvaničnici. Opširnije čitajte ovdje.

16:45 Crna Gora: Tri policajca zaražena virusom

Tri policajca u Crnoj Gori zaražena su koronavirusom, u samoizolaciji su 73 pripadnika policije, a tri su u karantinu, saopćila je crnogorska policija. Opširnije čitajte ovdje.

16:30 Španija produžila karantin

Španija će produžiti karantin do 25. aprila, potvrdio je premijer te države Pedro sančez (Sanchez).

16:15 Pojačane kontrole u Turskoj

Turska je danas pojačala kontrolu na javnim mjestima, dan nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) nametnuo upotrebu maski za lice kako bi suzbio pandemiju koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

16:00 Mjesec nakon prvog slučaja, skoro hiljadu oboljelih

Mjesec nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze i 21 dan nakon prvog smrtnog slučaja među oboljelima, Slovenija se, prema ocjenama stručnjaka, nalazi negdje na sredini epidemije Covida-19, a trošak za prvu pomoć ekonomiji već je 3 milijarde eura. Opširnije čitajte ovdje.

15:20 Srbija: Još 5 osoba preminulo, novozaraženih 148

U Srbiji je od posljedica koronavirusa preminulo još 5 osoba pa je ukupan broj smrtnih slučajeva 44. Ukupno su zaražene 1.624 osobe. Opširnije čitajte ovdje.

15:05 U Njemačkoj raste broj zaraženih

U Njemačkoj je u protekla 24 sata broj zaraženih koronavirusom povećan za 6.082, što je blago umanjenje u odnosu na dan ranije, saopćio je Institut "Robert Koch". Opširnije čitajte ovdje.

14:15 U Hrvatskoj 47 novozaraženih, četiri starije osobe preminule

U Hrvatskoj je danas broj zaraženih na koronavirus porastao za 47, na ukupno 1.126, saopćio je Nacionalni štab civilne zaštite. Opširnije čitajte ovdje.

13:50 Kina odala počast preminulima od koronavirusa

Narodna Republika Kina danas je odala poštu žrtvama koronavirusa, održavši tri minute šutnje tokom kojih je cijela zemlja stala. Opširnije čitajte ovdje.

13:30 Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen obratila se danas građanima Evrope

- Naš svijet se posljednjih sedmica okrenuo naglavačke. Naša uobičajena svakodnevica čini se vrlo udaljenom i do sada su neki od vas koji ovo čitate, već imali simptome, mnogi poznajete nekoga ko je obolio i svako od nas zabrinut je za svoje bližnje - kaže na početku Fon der Lejen. Opširnije čitajte ovdje.

13:20 Zbog zatvorenih restorana propadaju milioni tona krompira

Kako se približava sezona sađenja krompira, mnogi nizozemski farmeri suočavaju se s ogromnim problemom, jer su od prošle sezone, zbog epidemije koronavirusa, ostali na zalihama milioni kilograma krompira. Opširnije čitajte ovdje.

12:50 Slovenski infektolog: Restriktivne mjere spasile 60.000 ljudskih života

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji povećao  se jučer za 43. Ukupan broj potvrđenih slučajeva Covida-19 u toj zemlji sada je 977, a među inficiranima do sada je preminuo 21 oboljeli. Opširnije čitajte ovdje.

12:40 U Iranu umrlo još 158 ljudi

Bilans umrlih u Iranu dostigao je 3.452, sa 158 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata. Ukupan broj zaraženih Covidom-19 je 55.743, među kojima su 4.103 životno ugrožena.

12:25 Koronavirus u Španiji na vrhuncu: Samo proteklog dana umrlo 809 osoba

U Španiji je u protekla 24 sata umrlo 809 osoba, javilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Prema zvaničnim podacima, u Španiji su do sada od koronavirusa umrle 11.744 osobe, a zaraženo je više od 124.000 osoba, čime je ova zemlja prevazišla Italiju po broju infekcija. Opširnije čitajte ovdje.

12:15 Dramatičan apel švedskog premijera: Brojat ćemo mrtve u hiljadama

U Švedskoj, u kojoj do sada nije bilo restriktivnih mjera, situacija je postala dramatična s obzirom na enorman rast broja zaraženih. Opširnije čitajte ovdje.

11:50 Hrvatska pozvala svoje državljane

Hrvatska pozvala svoje državljane koji žive izvan zemlje, da do daljnjeg odgode dolazak u domovinu. Opširnije čitajte ovdje.

11:40 Tramp i Makron traže sastanak pet članica Vijeća sigurnosti UN-a

Američki i francuski predsjednik Donald Tramp (Trump) i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) razgovarali su o sazivanju sastanka pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda radi rasprave o većoj saradnji u borbi protiv koronavirusa, objavila je Bijela kuća. Opširnije čitajte ovdje.

11:25 Australski naučnici počeli testirati vakcine

Dok australski stručnjaci testiraju vakcinu ChAdOx1 nCoV-19 na životinjama, naučnici s Univerziteta Oksford počeli su birati grupu zdravih dobrovoljaca u dobi između 18 i 55 godina za nadolazeće ispitivanje na ljudima. Opširnije čitajte ovdje.

11:10  Fon der Lejen: Maloljetni migranti bit će prebačeni iz Grčke u Luksemburg

Maloljetni migranti koji se nalaze u Grčkoj, bit će, vjerovatno sljedeće sedmice, prebačeni u Luksemburg, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von Der Leyen). Opširnije čitajte ovdje.

10:00 Engleska kraljica napravit će presedan koji nije napravila od smrti princeze Dajane i vlastite majke.

Kraljica Elizabeta II obratit će se narodu Velike Britanije u nedjelju vezano uz krizu nastalu zbog epidemije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

09:15 U Moskvi registrirana 434 nova slučaja

U Moskvi su u protekla 24 sata zabilježena 434 nova slučaja infekcije koronavirusom, saopćeno je iz kancelarije gradonačelnika.Opširnije čitajte ovdje.

8:45 U Srbiju stigla pomoć iz Rusije

Svih jedanaest ruskih aviona Il-76 "Iljušin" sletjeli su u Srbiju da bi pružili pomoć u borbi protiv koronavirusa, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.  Iz ruskog Ministarstva su naveli da je 11. po redu avion Il-76 vojne transportne avijacije Zrakoplovnih snaga Rusije sletio na aerodrom "Batajnica". Opširnije čitajte ovdje.

7:30 Švedska ne mijenja taktiku

Rast broja smrtnih slučajeva i zaraženih od koronavirusa u Štokholmu otvorio je pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dijela Evrope. Brojne evropske vlade donijele su odluku o zatvaranju škola i uvele drakonske mjere kako bi ograničile kontakte sa potencijalnim kliconošama, ali to nije učinila i Švedska. Opširnije čitajte ovdje.

7:15 SAD pušta zatvorenike

Američki državni tužilac Vilijam Bar (William Barr) saopćio je da se Federalni zavod za zatvorske kazne (BOP) suočava s vanrednim uvjetima zbog brzorastuće pandemije koronavirusa pa je omogućio puštanje više zatvorenika iz zatvora u kućni pritvor. Opširnije čitajte ovdje.

7:00 U centralnoj Kini 19 novih slučajeva

U centralnoj Kini zabilježeno je 19 novih slučajeva koronavirusa, što je za 31 manje u odnosu na dan ranije, uključujući jedan slučaj u provinciji Hubei, epicentru epidemije u zemlji. Među njima je 18 bolesnika koji su stigli iz inozemstva, navela je Nacionalna zdravstvena komisija u izjavi. Opširnije čitajte ovdje.

6:50 Francuska pretekla Kinu 

Broj preminulih od zaraze koronavirusom u Francuskoj skočio je za 61 posto u posljednja dva dana nakon uključivanja podataka iz staračkih domova i iznosi 6.507 osoba, a broj potvrđenih slučajeva oboljenja skočio je za 44 posto i iznosi 82.165 osoba, saopćilo je Ministarstvo zdravstva. Opširnije čitajte ovdje.

6:40 Crna Gora kupila opremu

Sedamnaest tona medicinske opreme, vrijedne skoro dva miliona eura, koju je kupila Vlada Crne Gore, dopremljeno je sinoć u Podgoricu. Više od milion zaštitnih maski, 20.000 medicinskih odijela, 15.000 zaštitnih medicinskih naočala, 150 toplomjera za brzo mjerenje temperature, 3.000 testova za testiranje briseva koronavirusa i 20 mobilnih respiratora – samo su dio opreme koju je Vlada CG kupila od Kine. Opširnije čitajte ovdje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.