ZATVOR

SAD pušta zatvorenike u kućni pritvor zbog koronavirusa

Proglašeno vanredno stanje za savezni zatvorski sistem

Više zatvorenika će biti pušteno. AFP

Avaz.ba

4.4.2020

Američki državni tužilac Vilijam Bar (William Barr) saopćio je da se Federalni zavod za zatvorske kazne (BOP) suočava s vanrednim uvjetima zbog brzorastuće pandemije koronavirusa i omogućio puštanje više zatvorenika iz zatvora u kućni pritvor.

Bar je rekao da prvenstvo treba dati ranjivim zatvorenicima koji su smješteni u saveznim zatvorima koji su najteže pogođeni koronovirusom, uključujući objekte poput Oakdalea u Louisiani, Elktona u Ohaju i Danburija u Konektikutu.

Barova naredba dolazi nakon što je pet zatvorenika umrlo od respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.


Vjeruje se da je više zatvorenika oboljelo. AFP

BOP je u jučer objavio da je 91 zatvorenik i 50 članova osoblja u 122 ustanove oboljelo od bolesti COVID-19. Sindikalni dužnosnici i porodice zatvorenika rekli su kako vjeruju da je broj oboljelih od virusa mnogo veći. 

Poticaj od dva triliona dolara koji je prošle sedmice potpisao predsjednik Donald Tramp (Trump) obuhvatao je odredbu koja je olakšala saveznim zatvorima otpuštanje više zatvorenika u kućni pritvor zbog kontrole izbijanja koronavirusa. Prije zakona o poticajima, BOP je mogao pustiti iz zatvora samo zatvorenike koji su već izdržali najmanje 90 posto kazne ili nisu imali više od šest mjeseci. 

Novi zakon omogućuje ravnatelju BOP-a veću diskreciju da pusti veću grupu zatvorenika. Ali trebalo je da Bar prvo proglasi vanredno stanje za savezni zatvorski sistem.

- Za sve zatvorenike za koje smatrate da su prikladni kandidati za kućni pritvor, počnite ih odmah pripremati za transfer i prebacite ih nakon 14-dnevne karantene - Barr je dao uputu BOP-u u dopisu objavljenom kasno u petak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.