NEDOSTATAK POVJERENJA

Tramp smijenio glavnog obavještajca koji je vodio istragu za njegov opoziv

Zaprimio optužbu zviždača koja je prerasla u istragu za opoziv američkog predsjednika

Tramp smijenio Atkinsona. AFP

Avaz.ba

4.4.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) objavio je u petak da je smijenio Majkla Atkinsona (Michael), glavnog inspektora američke obavještajne zajednice, koji je radio na pritužbi zviždača koja je Trampa dovela do suđenja za opoziv.

Tramp je odlučio smijeniti Atkinsona zbog nedostatka povjerenja u njega, navodi američki predsjednik u pismu upućenom Adamu Šifu (Schiff), predsjedniku Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma, i Devinu Nunesu, republikancu iz tog odbora.

- Bitno mi je imati povjerenje u vršioce dužnosti glavnog inspektora. To više nije slučaj s ovim glavnim inspektorom - napisao je Tramp. 

Šif je Atkinsonovu smjenu nazvao "besramnim pokušajem zadiranja u neovisnost obavještajne zajednice i osvete protiv onih koji se usude razotkriti predsjednikova nedjela".  


Majkl Atkinson. AFP

Atkinson je zaprimio optužbu zviždača koja je prerasla u istragu za opoziv Trampa. Senat je u februaru oslobodio Trampa po svim tačkama optužnice, jer demokrati nisu uspjeli osigurati dvotrećinsku većinu za opoziv republikanskog predsjednika.

Tramp je bio optužen da je pokušao pritisnuti Ukrajinu na provođenje istraga koje bi pomogle njegovom ponovnom izboru na predsjedničkim izborima u novembru 2020. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.