VELIKA BRITANIJA

Engleska kraljica napravit će presedan koji nije napravila od smrti princeze Dajane i vlastite majke

Kraljica Elizabeta II govor za povijest trebala bi održati u nedjelju. Kako znamo, radi to isključivo kada je stanje u zemlji alarmantno

Kraljica će biti emitirana sutra u 20 sati. Agencije

Avaz.ba

4.4.2020

Kraljica Elizabeta II obratit će se narodu Velike Britanije u nedjelju vezano uz krizu nastalu zbog epidemije koronavirusa

Stanje u Velikoj Britaniji iznimno je ozbiljno i teško te se zbog toga kraljica odlučila obratiti naciji. Podsjetimo, učinila je to dosad tri puta, a ovo će biti četvrto obraćanje u njezinoj 68 godina dugoj vladavini.

Dovoljno ta činjenica svjedoči o ozbiljnosti stanja u kojem su se našli Britanci, ali i cijeli svijet. Iz Buckinghamske palače izvijestili su da će poruka kraljice biti snimljena u dvorcu Windsor te da će je emitirati u 20 sati, kada će se naći u televizijskom i radijskom eteru.

Već je objavila priopćenje o ozbiljnosti virusa. Agencije

Budući da je u posljednja 24 sata u Velikoj Britaniji od koronavirusa umro 684 ljudi, a broj zaraženih i teško oboljelih stalno raste, promijenila je tradiciju.

Tri puta se dosad obratila podanicima - kada je 2002. godine preminula Kraljica majka, kada je 1997. godine tragično poginula princeza Diana i tokom  Zaljevskog rata 1991. godine.


U martu je kraljica objavila priopćenje u kojem je rekla da se zbog koronavirusa zemlja nalazi u razdoblju velikih nesigurnost i brige. Dodala je da medicinsko osoblje, liječnici, hitne službe i znanstvenici sada rade posao od vitalne važnosti.

BBC navodi da će kraljica Elizabeta II govori o važnosti svakog pojedinca u borbi protiv koronavirusa te najvažnijoj ulozi zdravstvenih djelatnika. 

Navodno se prije govora konzultirala i s premijerom Borisom Džonsonom (Johnson).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.