ALARMANTNO

{UŽIVO} / U Italiji opada broj smrtnih slučajeva, tmuran rekord u SAD

Četiri evropske zemlje pretekle Kinu prema broju oboljelih

Izliječeno je 246.638 osoba. AFP

Piše: Avaz.ba

5.4.2020

Prema podacima Worldometersa, koronavirusom u svijetu je zaraženo ukupno 1.202.435 ljudi. Najnoviji podaci pokazuju da je broj umrlih od infekcije Covid-19 jutros 64.729. Istovremeno je izliječeno 246.638 osoba.

20:25 Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da širom svijeta sve više mladih ozbiljnije obolijeva ili umire zbog zaraze koronavirusom.

19:45 Tijela žrtava koronavirusa odlažu u kontejnere

Vlada Ekvadora počela je da odlaže tijela žrtava virusa korona u velike rashladne kontejnere jer su stotine mrtvih u gradu Gvajakil, centru epidemije u ovoj državi, ispunili mrtačnice i bolnice. Opširnije čitajte ovdje.

18:40 U Italiji danas 525 smrtnih slučajeva

U Italiji je danas zabilježena najmanja dnevna smrtnost od početka pandemije koronavirusa.Opširnije čitajte ovdje.

18:20 Etipija prijavila prvi smrtni slučaj

Etiopija je prijavila prvi smrtni slučaj pacijenta sa Kovid-19, kazala je ministrica zdravlja te zemlje Lija Tadese. U pitanju je 60-godišnja žena koja se od 31. marta nalazila na liječenju u glavnom gradu Adis Abebi.

17:50 Tmuran rekord u SAD-u

Sjedinjene Američke Države postavile su tmuran rekord u broj smrtnih slučajeva od koronavirusa. U jednom danu umrlo je 1.497 osoba. Ukupan broj mrtvih premašio je 8.500. Skoro polovina smrtnih slučajeva bila je u Njujorku, gdje je broj smrtnih slučajeva dostigao 2.624, a bolnički hodnici bili su preplavljeni vrećama s tijelima.

17:10 U Sloveniji šest umrlih

Slovenija ima 20 novih zaraženih koronavirusom, dok je 6 osoba umrlo u protekla 24 sata. Sveukupno je u toj zemlji zaraženo 997 osoba, a umrlo je 28.

16:50 Velika Britanija dostigla novi crni državni rekord

Velika Britanija je u protelih 24 sata dostigla novi crni državni rekord - 621 smrtni slučaj, ukupno 4.934. Novozaraženih je 5.903, a od početka pandemije oboljelih od Kovida-19 je 47.806.

16:45 Policajac na Filipinima ubio čovjeka koji nije nosio zaštitnu masku

Šezdesettrogodišnji muškarac ubijen je na Filipinima, nakon što je na zaustavnoj tački, formiranoj zbog epidemije koronavirusa, zvaničnicima gradića Nasipit i policiji prijetio kosom, objavila je policija. Opširnije čitajte ovdje.

16:30 U Kini danas tek 30 slučajeva zaraze

Kina je zabilježila tek 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a troje osoba je umrlo, objavile su kineske vlasti. Već nekoliko dana zaredom Kinezi bilježe značajan pad brojki po pitanju novozaraženih i umrlih. Ukupan broj zaraženih u zemlji u kojoj je krenula epidemija iznosi 81.669 ljudi, 3.329 je umrlo, dok ih je 76.964 uspješno oporavilo.

15:50 U Velikoj Britaniji bi od koronavirusa moglo umrijeti između 7.000 i 20.000 ljudi

Broj umrlih od posljedica koronavirusa u Velikoj Britaniji mogao bi dosegnuti između 7.000 i 20.000 uprkos poduzetim mjerama za usporavanje širenja virusa, rekao je u danas Neil Ferguson, profesor na londonskome "Imperial Collegeu", koji je pridonio izradi vladinog plana o suzbijanju koronavirusa.

15:40 Prodali skoro četiri milijarde maski

Kina je od marta prodala skoro četiri milijarde maski u inozemstvo, saopćili su zvaničnici ove države pokušavajući razbiti sumnje u kvalitet njihove zaštitne opreme. Opširnije čitati ovdje.

15:20 U Srbiji još 284 pozitivnih, preminulo sedam osoba

Od posljedica koronavirusa u Srbiji je u posljednja 24 sata preminulo još 7 osoba tako da je ukupan broj žrtva virusa COVID-19 u Srbiji porastao na 51, saopćeno je na konferenciji za novinare u Palati "Srbija". Opširnije čitajte ovdje.

15:15 Turska mijenja propise: Jedna kategorija stanovništva ipak je izuzeta iz karantina

Turska je saopćila da će mlađa radna snaga, uključujući sezonske poljoprivredne radnike, biti izuzeta iz naredbe o karantinu, koja je uvedena kao dio oštrih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

15:00 Još troje zaraženih u Vladi Srbije: Jedna osoba na respiratoru

Troje zaposlenih u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije oboljelo je od koronavirusa, potvrdio je resorni ministar Mladen Šarčević. Opširnije čitajte ovdje.

14:20 U Hrvatskoj još 56 oboljelih

U Hrvatskoj je evidentirano ukupno 1.126 slučajeva zaraze koronavirusom. Županijski štabovi su do konferencije za medije Nacionalnog štaba izvijestili i o tri smrtna slučaja. Opširnije čitajte ovdje.

14:10 U Njemačkoj opada broj zaraženih

U Njemačkoj je u posljednja 24 sata registrirano 5.936 zaraženih koronavirusom tako da je Covid-19 zabilježen kod ukupno 91.714 osoba. Prema podacima Instituta "Robert Koh", to je treći dan kako broj novozaraženih opada, jer su u subotu prijavljena 6.082 nova slučaja.

14:05 Putin i dalje radi na daljinu

Očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin najmanje još sedmicu nastaviti da radi "na daljinu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Putin već sedmicu radi "na daljinu" zbog epidemije koronavirusa.

13:50 Papa počeo obilježavati Veliku sedmicu bez prisustva javnosti

Papa Franjo započeo je prvu od nekoliko ceremonija u okviru Velike sedmice, koje će se ove godine održati bez prisustva javnosti zbog pandemije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

13:35 U Italiji još dva ljekara umrla

U Italiji su u posljednja 24 sata umrla još dva ljekara. Prema posljednjim podacima Visokog instituta za zdravstvo, ukupno su zaražena 11.252 zdravstvena radnika. Najmlađi preminuli ljekar imao je 46 godina, a najstariji 90.

13:30 U Tokiju 130 novozaraženih

Tokio je zabilježio najveći rast broja novozaraženih u jednom danu - 130. Japanska prijestonica ima više od hiljadu zaraženih koronavirusom, a tamošnje vlasti pozivaju ljude da u narednim danima ostanu kod kuće i ne izlaze iz domova.

13:10 Tramp odgovorio Njemačkoj: Amerika ne krade maske

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) demantirao je optužbe da su Sjedinjene Američke Države piratskim metodama ”preusmjerile” pošiljku zaštitnih maski, koje su s Tajlanda, umjesto u Njemačkoj, završile u SAD. Opširnije čitajte ovdje.

12:40 Vučić: Zaražen cijeli garnizon Vojske Srbije

Više desetina pripadnika Prve brigade Vojske Srbije, koji su bili angažirani na prijemu ljudi koji su došli iz inozemstva u periodu od 13. do 16. marta, zaraženo je koronavirusom, izjavio je danas srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Opširnije čitajte ovdje.

Četiri evropske zemlje pretekle Kinu. AFP

12:30 Crnogorski mitropolit Mihailo: SPC želi zaraziti što više građana

Srpska pravoslavna crkva (SPC) organiziranjem liturgija kojima prisustvuju vjernici, namjerava da zarazi što veći broj crnogorskih građana, optuži vlasti kao krivce za širenje zaraze i masovno ih okrene protiv vlastite države, ocijenio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo. Opširnije čitajte ovdje.

12:25 Pacijenti u Sajmu u Beogradu napravili žurku

Pacijenti smješteni u privremenoj bolnici u Sajmu u Beogradu, sinoć su se zabavili uz muziku pa su u jednom dijelu hale i zapjevali. Opširnije čitajte ovdje.

12:20 Bil Gejts finansira proizvodnju vakcine protiv koronavirusa

Bil Gejts (Bill Gates), uprkos tome što će milijarde dolara potrošiti uzaludno, ulaže novac u gradnju tvornica koje su obećavajući kandidati za proizvodnju sedam vakcina protiv koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

12:10 U Vojvodini preminule dvije starije žene

Dvije starije žene, zaražene koronavirusom, preminule su u Kliničkom centru Vojvodine. Opširnije čitajte ovdje.

11:00 Osam smrtnih slučajeva na Filipinima

Ministarstvo zdravlja Filipina saopćilo je danas da je registrirano još osam umrlih od posljedica infekcije koronavirusom, a još 152 je zaraženo. Opširnije čitajte ovdje.

10:30 Dr. Markotić: Izgleda da je uspostavljena vakcina protiv smrtonosnog koronavirusa

Alemka Markotić, direktorica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu u Hrvatskoj, gostujući u Dnevniku Hrvatske radio-televizije (HRT), izjavila je da bi Amerikanci mogli imati vakcinu protiv koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

10:00 Grčka stavila u karantin i drugi migrantski kamp 

Nakon potvrde da je 53-godišnji muškarac pozitivan na koronavirus, Grčka je stavila u karantin i drugi migrantski kamp, objavilo je ministarstvo za migracije. Zaražen je Afganistanac, prebacili su ga u atinsku bolnicu. Radi se o Afganistancu koji s obitelji živi u kampu Malakasa, zajedno sa stotinama drugih ilegalnih migranata i tražilaca azila. 

Kako javlja Reuters, prebačen je u bolnicu u Atini, a zdravstvene vlasti nastavljaju testirati sve osobe koje su s njim bile u kontaktu. Agencija za javno zdravstvo pokušat će otkriti kretanje virusa.

Jučer su grčke vlasti stavile u karantin i migrantski logor Ritsona nakon što je na Covid-19 bilo pozitivno 20 azilanata.

9:00 Dva nova slučaja u Crnoj Gori

Od jučerašnjeg presjeka pa jutros do 8:40 sati, u Crnoj Gori analizirano je 127 uzoraka, od kojih su dva bila pozitivna na novi koronavirus, saopćeno je iz Institiuta za javno zdravlje. Svi novooboljeli su iz Podgorice i kontakti su ranije poznatih slučajeva.

8:50 U Albaniji 29 novozaraženih

Albanija je prijavila 29 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći porast u jednom danu, rekli su zvaničnici. U ovoj zemlji sada je ukupno 333 zaraženih, a 18 osoba umrlo je od posljedica infekcije.

8:30 Kina se oporavlja

Kina je zabilježila tek 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri osobe su umrle, objavile su kineske vlasti. Kinezi već nekoliko dana zaredom bilježe značajan pad brojki po pitanju novozaraženih i umrlih. Ukupan broj zaraženih u zemlji u kojoj je krenula epidemija, iznosi 81.669 ljudi, 3.329 ih je umrlo, dok ih se 76.964 uspješno oporavilo. Prema najnovijim podacima, Kina više nije među pet zemalja s najvećim brojem zaraženih.

8:00 Čomski: Koronavirus je užasan

Noam Čomski (Chomsky), 91-godišnji čuveni lingvista, filozof i jedan od najvećih mislilaca današnjice, ove dane provodi u samoizolaciji u Arizoni. Čomski je preko videolinka razgovarao sa Srećkom Horvatom u okviru DiEM25 TV o svijetu u doba, ali i poslije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

7:20 Novo testiranje u Francuskoj

U Francuskoj od 7. aprila počinje kliničko ispitivanje u okviru kojeg će se krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19, ubrizgati "pacijentima u akutnoj fazi bolesti", objavile su ustanove koje će provoditi testiranje. Opširnije čitajte ovdje.

7:00 Najviše oboljelih u SAD

Prema najnovijim podacima, broj oboljelih od koronavirusa u SAD premašio 300.000 slučajeva. U toj zemlji je najviše oboljelih na svijetu. U SAD za sada su preminule 8.454 osobe, a oporavilo ih se 14.825. Trenutno je aktivno 311.635 slučajeva, to je više nego što imaju Španija i Italija zajedno. Opširnije čitajte ovdje.

6:30 Policijski sat u Alžiru

Alžir će da produži policijski sat radi suzbijanja koronavirusa nakon što je broj zaraženih dostigao 1.251. Policijski sat trajat će od 15 do 7 sati u glavnom gradu Alžiru i osam drugih provincija, a od 19 do 7 u većini drugih. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.