PANDEMIJA

U karantinu je i drugi migrantski logor u Grčkoj

Grčke vlasti jučer su, između ostalog, stavile u karantin i migrantski logor Ritsona nakon što je na koronavirus bilo pozitivno 20 azilanata

Grčka stavila u karantin i drugi migrantski logor. Ilustracija

Avaz.ba

5.4.2020

Grčka je danas stavila u karantin i drugi migrantski logor nakon što je potvrđeno da je 53-godišnji muškarac pozitivan na koronavirus. Potvrdilo je ovo ministarstvo za migracije. 

Kako se navodi, zaražen je Afganistanac i prebacili su ga u atinsku bolnicu. Živio je sa porodicom u kampu Malakasa, zajedno sa stotinama drugih ilegalnih migranta i tražilaca azila. 

Kako prenose svjetski mediji, zdravstvene vlasti nastavljaju testirati sve osobe koje su s njim bile u kontaktu. Agencija za javno zdravstvo pokušat će, kako kaže, da otkrije kretanje virusa. 

Između ostalog, jučer su grčke vlasti stavile u karantin i migrantski logor Ritsona nakon što je na koronavirus bilo pozitivno 20 migranata.

Humanitarna udruženja

Kamp Malakasa, 40 kilometara sjeveroistočno od Atine, bit će u karantinu dvije sedmice. Policiji koja čuva kamp, bit će poslano pojačanje.

Grčka je bila glavna ulazna tačka za više od milion ljudi tokom migrantskog vala 2015/2016. godine. Širom zemlje u migrantskim logorima i prihvatnim centrima živi ih skoro 110.000, a 40.000 od tog broja u pretrpanim logorima na pet otoka. 

Za sada nema zabilježenih slučajeva zaraze na otocima, ali humanitarna udruženja pozivaju Atinu da te ljude evakuira, jer bi, u slučaju izbijanja zaraze, zbog teških uvjeta u logorima, bilo "nemoguće" obuzdati širenje koronavirusa.

Podsjećamo da je prvi slučaj zaraze u Grčkoj zabilježen krajem februara. Od tada su potvrđena 1.673 slučaja oboljenja. Do sada je umrlo 68 ljudi.

Sve više zaraženih migranta. Ilustracija

Migranti u BiH

U Unsko-sanskom kantonu u našoj zemlji od četvrtka se, također, zbog sumnji na koronavirus, u izolaciji nalazi 715 ilegalnih migranata, smještenih u izdvojene prostorije. 

Ministrica zdravstva ovog kantona Nermina Ćemalović kazala je da je najveći pritisak na prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši, koji je predviđen za smještaj skoro 1.100 migranata.

- Prije nekoliko dana, skoro 200 migranata prešlo je preko ograde i jednostavno ušlo u kamp. Oni su se vratili iz Slovenije i odmah su stavljeni u izolaciju. Pratimo razvoj situacije u tim prostorima za izolaciju i za sada smo evidentirali četiri blaga klinička slučaja, i to dva u Miralu i dva u Sedri - kazala je nedavno Ćemalović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.