ULAŽE MILIJARDE

Bil Gejts finansira proizvodnju vakcine protiv koronavirusa

Nekim od najboljih kandidata potrebna jedinstvena oprema

Bil Gejts. Agencije

Avaz.ba

5.4.2020

Bil Gejts (Bill Gates) ulaže novac u gradnju tvornica koje su obećavajući kandidati za proizvodnju sedam vakcina protiv koronavirusa uprkos tome što će milijarde dolara potrošiti uzaludno.

Osnivač "Microsofta" i multimilijarder rekao je u emisiji "The Daily Show" da će njegova fondacija pomoći u bržem mobiliziranju vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

- Budući da naša fondacija ima duboku stručnost u području infektivnih bolesti, mi smo mislili o epidemiji i finansirali neke stvari kako bismo bili pripremljeni, kao, naprimjer, o vakcini. Naš rani ulazak i finansiranje mogli bi ubrzati stvari - kazao je Gejts.

Gejts je odabrao sedam najizglednijih kandidata za proizvodnju vakcine i pripremio im je temelje.

Iako će naš odabir završiti s najviše dvije, finansirat ćemo svih sedam preostalih firmi samo kako ne bismo gubili vrijeme govoreći: "OK, koja vakcina radi?", i onda ćemo izgraditi tvornicu - rekao je. 

Gejts naglašava da su istovremeno testiranje i gradnja proizvodnih jedinica od presudnog značaja za brzi razvoj vakcine, a nada se da će za to biti potrebno oko 18 mjeseci.

U nedavno objavljenom tekstu za "Washington Post" Gejts je rekao da je nekim od najboljih kandidata potrebna jedinstvena oprema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.