SUKOBI Nisu preuzeli odgovornost ni za jedan napad

Nema mira u Afganistanu: Talibani optužuju Amerikance da krše sporazum

Ističu da su i dalje predani poštivanju dogovora, iako tvrde da imaju pravo napasti bilo koji položaj dok sukobljene strane ne dogovore prekid vatre

Avaz.ba
05.04.2020 18:36

Sporazum potpisan prije nešto više od mjesec

Foto: Arhiv

Talibani su optužili Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da krše sporazum koji je potpisan prije nešto više od mjesec u katarskoj Dohi. Američka vojska u Afganistanu odbacila je te optužbe.

Talibani u saopćenju navode niz navodnih kršenja dogovora, da nije oslobođeno 5.000 njihovih zatvorenika te da se nastavljaju zračni i drugi napadi američkih i afganistanskih snaga na njihove položaje.

No, i oni gotovo svakodnevno izvode smrtonosne napade na afganistanske snage, iako su trebali smanjiti nasilje nakon potpisivanja sporazuma.  Premda su od tada počinjeni napadi u velikim gradovima, talibani nisu preuzeli odgovornost ni za jedan od njih. 

Ističu da su i dalje predani poštivanju dogovora, iako tvrde da imaju pravo napasti bilo koji položaj dok sukobljene strane ne dogovore prekid vatre.  Američka vojska ističe da poštuje vojne odredbe sporazuma i da su talibanske optužbe "neutemeljene". 

Komentari

NA VRH