EKVADOR

Tijela žrtava koronavirusa odlažu u kontejnere

Ekvador je do sada potvrdio 318 žrtava vIrusa korona, a predsjednik Lenin Moreno tvrdi da je pravi broj mnogo veći

U javne bolnice postavljena su tri kontejnera. Agencije

Srna/Avaz.ba

5.4.2020

Vlada Ekvadora počela je da odlaže tijela žrtava virusa korona u velike rashladne kontejnere jer su stotine mrtvih u gradu Gvajakil, centru epidemije u ovoj državi, ispunili mrtačnice i bolnice.

U javne bolnice postavljena su tri kontejnera, od kojih je najveći dug 12 metara, da bi tijela bila sačuvana dok se pripreme grobna mjesta, rekla je gradonačelnik Gvajakila Sintija Viteri.

U lokalnoj bolnici radnici u zaštitnoj opremi uklanjaju tijela omotana plastičnim kesama iz magacina i prebacuju ih u kontejner.

- Ova pandemija previše opterećuje kapacitete našeg zdravstvenog sistema, saopštila je bolnica.

Ekvador je do sada potvrdio 318 žrtava vIrusa korona, a predsjednik Lenin Moreno tvrdi da je pravi broj mnogo veći.


On je dodao da preuzimaju više od 100 tijela dnevno, većinom iz kuća članova porodica, jer su sahrane onemogućene zbog karantina.

Moreno je rekao da se očekuje da će u oblasti u kojoj je grad Gvajakil broj mrtvih dostići oko 3.500, te je u toku gradnja posebnog kampa za sahranu žrtava virusa korona.

Bolnica je danas potvrdila da je postavila kontejner frižider radi čuvanja tijela žrtava pandemije, ističući da je sve urađenu u skladu sa protokolima Svjetske zdravstvene organizacije.

Do sada je 150 lica sahranjeno na jednom privatnom groblju.

Institut za socijalnu bezbjednost saopštio je da je dezinfikovao sva odjeljenja bolnice kako bi se garantovala bezbjednost pacijenata i medicinskih radnika.

Vlada Ekvadora je saopštila da će aktivirati novi digitalni sistem koji će omogućiti porodicama da pronađu mjesto sahrane svojih rođaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.