PANDEMIJA Obratila se narodu

Britanska kraljica: Ova pandemija promijenila je cijeli naš svijet, skupa smo u ovome

Želim zahvaliti svima koji se bore protiv virusa

Avaz.ba
05.04.2020 21:28

Kraljica Elizabeta: Poruku snimila u dvorcu Vindzor, gdje se povukla zbog pandemije

Foto: Agencije

Kraljica Elizabeta II je poruku koju je uputila narodu snimila u dvorcu Vindzor, gdje se povukla zbog pandemije koronavirusa skupa sa svojim suprugom, princem Filipom (Philip). Kako su na početku prijenosa istaknuli na BBC-ju, kraljicu je britanska vlada zamolila da narodu uputi govor, jer se radi o nacionalnom prioritetu s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Kao i cijeloj državi, ali i svijetu, situacija je privatna i za samu kraljicu, istakli su novinari. Naveli su da članovi kraljevske porodice, ali i prijatelji, imaju koronavirus.

Govorim vam u izuzetno izazovnom vremenu. Ova pandemija promijenila je cijeli svijet. Želim zahvaliti svima koji se bore protiv virusa, a posebno djelatnicima britanske zdravstvene organizacije. Skupa smo u svemu ovome. Iz cijelog svijeta dolaze snimci velikih napora brojnih ljudi koje je pogodila ova pandemija - započela je kraljica. 

  • Kraljica Elizabeta: Ova pandemija promijenila je cijeli svijet
    Kraljica Elizabeta: Ova pandemija promijenila je cijeli svijet Foto: Agencije

Prisjetila se i svoje sestre Margaret.

Sestra i ja smo upravo iz dvorca Vindzor govorile u vrijeme Drugog svjetskoga rata i obratile se mnogima koji nisu sa svojim voljenima. Sada se ponovno susrećemo s takvom situacijom, ali iz drugačijeg razloga - kaže kraljica. 

Dodaje kako ćemo uskoro ponovno biti s prijateljima i porodicama, ali zasad se moramo držati pravila koje nam nadređeni daju kako bi nas zaštitili. 

- Susrest ćemo se ponovno - zaključila je kraljica Elizabeta.

Kraljica se rijetko obraća naciji izuzev njene poruke svakog Božića. 

Posljednji put je to uradila 2012. kada je obilježila 60 godina na vlasti. Deset godina ranije, 2002., obratila se naciji nakon smrti svoje majke.

Isto je uradila na početku Zaljevskog rata 1991., ali njeno najpoznatije obraćanje dogodilo se nakon smrti njene snahe, princeze Dajane (Diane) u automobilskoj nesreći u Parizu 1997., usred tugovanja cijele zemlje i kritika upućenih kraljevskoj porodici.

Komentari

NA VRH