ALARMANTNO

{UŽIVO} / U Italiji u jednom danu preminulo 636 ljudi, Erdoan pisao Vučiću

U Sjedinjenim Američkim Državama ima najviše zaraženih

Raste broj zaraženih. Ilustracija

Avaz.ba

6.4.2020

U svijetu je zabilježeno 1.274.346 slučajeva koronavirusa, a umrlo ih je 70.230, podaci su statističkog portala Woldometers.

Oporavilo se 264.838 ljudi.

U Sjedinjenim Američkim državama ima najviše zaraženih – 336.830. Potom slijede Španija (131.646), Italija (128.948), Njemačka (100.123) i Francuska (92.839).

Najviše smrtnih slučajeva i dalje bilježi Italija – 15.887.

19:00 Erdoan pisao Vučiću

Nadam se da će medicinska oprema koju ćemo poslati ove sedmice, pored setova za testiranje koje smo prethodno dostavili, predstavljati našu podršku prijateljima iz Srbije u njihovoj borbi protiv pandemije Covida-19, kazao je danas predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Opširnije čitajte ovdje.

18:20 U Italiji preminulo još 636 osoba

Nacionalni štab civilne zaštite u Rimu je održao konferenciju za medije na kojoj su objavljene nove informacije o preminulima i oboljelima u toj zemlji. Prema najnovijim informacijama, u posljednja 24 sata je preminulo 636 ljudi. U Italiji je otkriveno 3.559 novih slučajeva zaraze, što je za 717 manje nego jučer.

17:40 Nizozemska: Smanjen broj smrtnih slučajeva i zaraze

Nizozemski institut za javno zdravstvo saopćio je da je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u zemlji zabilježio najmanji dnevni porast u ovoj sedmici.Opširnije čitajte ovdje.

16:45 Njemačka ima plan kako da se vrati u normalu poslije 19. aprila

Njemačka je sastavila listu koraka, uključujući obavezno nošenje maski u javnosti, ograničenja javnih skupova i brzo utvrđivanje lanaca zaraze, kako bi omogućila postepenu normalizaciju života nakon okončanja vanrednih mjera 19. aprila. Opširnije čitajte ovdje.

16:15 Zaražen donedavni kapetan nosača "Teodor Ruzvelt"

Kapetan Bret Krozije (Brett Crozier), koji je donedavno zapovijedao nosačem aviona USS "Teodor Ruzvelt", kada je smijenjen, jer je upozoravao da se na brodu pojavio koronavirus, pozitivan je na virus, objavio je "New York Times". Opširnije čitajte ovdje.

16:05 Porast broja zaraženih u Švedskoj

Švedska je objavila najnovije podatke. U zadnja 24 sata od komplikacija povezanih s koronavirusom umrlo je 76 osoba, a dodatno se zarazilo 376. Time je ukupan broj zaraženih covidom-19 u toj zemlji narastao na 7.206, a umrlih na 477.

15:40 Srbija: Novo žarište u Novom Pazaru

Novi Pazar je novo žarište koronavirusa u Srbiji. Prema posljednjim informacijma, u Novom Pazaru su 22 novooboljela, među kojima i troje djece. Opširnije čitajte ovdje.

14:20 Obavezni dvosedmični karantin za sve koji dolaze u Njemačku

Vlasti Njemačke uvode obavezni dvosedmični karantin za sve svoje državljane i državljane članica Evropske unije koji uđu u tu zemlju. Opširnije čitajte ovdje.

14:15 Hrvatska: Oboljelo još 40 građana

Nacionalni štab civilne zaštite u Hrvatskoj objavio je da je u 24 sata od koronavirusa oboljelo 40 građana. Opširnije čitajte ovdje.

14:00 Bivši libijski premijer Mahmud Džibril umro od koronavirusa

Bivši libijski premijer Mahmud Džibril (67) umro je jučer u Kairu u Egiptu nakon zaraze koronavirusom. Opširnije čitajte ovdje.

13:40 u Hrvatskoj oboljela dvomjesečna beba

Dvomjesečna beba iz Duge Rese sa područja Karlovačke županije najmlađa je hrvatska pacijentica oboljela od koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

13:00 Širom svijeta je od posljedica koronavirusa umrlo više od 70 hiljada osoba.

Širom svijeta od koronavirusa umrlo više od 70 hiljada osoba. Naime, prema podacima koje je objavio Worldmeters, ukupno je umrlo 70.230 osoba. Opširnije čitajte ovdje.

12:35 Francuska ide u najgoru recesiju od Drugog svjetskog rata

Ministar finansija Francuske Bruno le Majr (Le Maire) kazao je danas da bi ta zemlja mogla ući u najgoru financijsku krizu od kraja Drugog svjetskog rata. Opširnije čitajte ovdje.

12.20 Kurz: Otvaranje radnji sljedeće sedmice

Austrija planira da ponovo otvori manje radnje od sljedeće sedmice u prvom koraku popuštanja blokade koja je usporila širenje koronavirusa, sve dok javnost bude poštovala mjere u širem smislu, rekao je danas kancelar Sebastian Kurz. Opširnije čitajte ovdje.

11:55 U Kini je sve više zaraženih koji nemaju simptome

Broj asimptomatskih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini je porastao te se borba da se zaraza potpuno uguši i dalje nastavlja, uključujući i nastavak drastičnih mjera izolacije. Opširnije čitajte ovdje.

11:40 S kruzera na Floridi prevezeno 14 osoba u bolnicu, jedna umrla

Vlasti su saopćile da je 14 osoba odvezeno u bolnicu s kruzera "Coral Princess", koji se usidrio na Floridi, a jedna od njih je umrla. Opširnije čitajte ovdje.

11:25 Poljskoj fali medicinske opreme

Poljska je još na početku svoje borbe protiv virusa korona i vrhunac zaraze očekuje su maju ili junu, rekao je danas premijer Mateuš Moravjecki. Opširnije čitajte ovdje.

11:20 Trudo poručio Trampu: Nećemo se svetiti za blokadu izvoza maski

Najnovije zatezanje komšijskih odnosa zbog pandemije koronavirusa stiže na relaciji Kanada-Amerika nakon odluke Vašingtona da zabrani izvoz zaštitnih maski koje se proizvode u SAD. Opširnije čitajte ovdje.

11:00 U Panami 1.988 slučajeva koronavirusa

Panamsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da je u toj zemlji registrirano 1.988 slučajeva koronavirusa, što je porast od 187 slučajeva u odnosu na dan ranije. Broj umrlih povećan je za osam.

10:55 Japan će proglasiti vanredno stanje u trajanju do šest mjeseci

Japan će u utorak proglasiti vanredno stanje u pokušaju da zaustavi širenje koronavirusa, javljaju lokalni mediji, pri čemu je vlada pripremila stimulativni paket za ublažavanje udara na ekonomiju koja se već bori da izbjegne recesiju. Opširnije čitajte ovdje.

10:40 Od koronavirusa u Americi u posljednja 24 sata umrlo više od 1.200 osoba

Prema podacima koje je objavio Univerzitet "Džon Hopkins" samo u protekla 24 sata od koronavirusa u Americi je umrlo više od 1.200 osoba. Opširnije čitajte ovdje

10:30 U Hrvatskoj će na koronavirus testirati cjelokupnu populaciju

U narednom periodu počet će testiranje cjelokupne populacije na koronavirus, najavio je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Opširnije čitajte ovdje.

10:25 U Podgorici zaraženo još devet građana

U Crnoj Gori potvrđena su 223 slučaja zaraze koronavirusom, najviše u Podgorici - 113. Od jučerašnjeg presjeka do jutros je analizirano 85 uzoraka od kojih je devet bilo pozitivno na koronavirus. Svi novooboljeli su iz Podgorice.

10:15 U Srbiji će oboljele od koronavirusa liječiti krvnom plazmom

U Srbiji će za desetak dana početi takozvana plazma terapija za oboljele od koronavirusa, najavila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Opširnije čitajte ovdje.

10:05 Tramp zabranio stručnjaku da odgovori na pitanje o mogućem lijeku

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izrazio je u nedjelju nadu da će SAD uskoro vidjeti “popuštanje” krize koronavirusa u nekim žarištima, ali njegov tim zdravstvenih stručnjaka nije optimističan. Opširnije čitajte ovdje.

09:50 Tramp otvoreno: Siguran sam da će Džonson biti dobro

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kazao je da je siguran da će se britanski premijer Boris Džonson (Johnson) oporaviti nakon što je završio jučer u bolnici zbog zaraze koronavirusom. Opširnije čitajte ovdje.

09:40 Hladnoća pomaže virusu da preživi

Iako su do sada podaci u vezi s utjecajem temperature na širenje koronavirusa različiti, izgleda da je najnovije istraživanje u Grčkoj pokazalo da se virus manje prenosi u zemljama s visokim temperaturama. Opširnije čitajte ovdje.

09:20 Gejts: Vakcina protiv koronavirusa mora biti globalno dostupna

Život se jedino može u potpunosti vratiti u normalu nakon što vakcina protiv koronavirusa bude globalno dostupna, smatra suosnivač "Microsofta" i filantrop Bil Gejts (Bill Gates). Opširnije čitajte ovdje.

09:15 U Meksiku umrle 94 osobe

Meksiko je registrirao 2.143 nova slučaja koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva u ovoj zemlji porastao je na 94.

09:05 Džonson i dalje u bolnici

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i dalje je u bolnici, gdje je smješten u nedjelju večer pošto i deset dana nakon što je pozitivno testiran na virus pokazuje simptome.

09:00 Glavna savjetnica za zdravlje u Škotskoj podnijela ostavku, kršila mjere izolacije

Glavna zdravstvena savjetnica škotske vlade Ketrin Kaldervud (Catherine Calderwood) podnijela je ostavku nakon što se otkrilo da je kršila vlastite savjete Škotima o mjerama ograničenja kretanja tokom epidemije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

08:50 Gutereš: Globalni porast porodičnog nasilja

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) u nedjelju je u videoporuci upozorio na "zastrašujući globalni porast" porodičnog nasilja u krizi koronavirusa i pozvao vlade da ulože veće napore da spriječe nasilje nad ženama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.