UPOZORENJE

Za pranje lica koristite blaga sredstva

Sada, kada vlada opasnost od zaraze koronavirusom, ako ste boravili vani, operite ruke i umijte lice

Lice je najizloženije vanjskim agensima. Ilustracija

Avaz.ba

7.4.2020

U posljednje vrijeme se dosta govori o pranju ruku. Međutim, lice je najizloženije vanjskim agensima pa na umivanje treba obavezno obratiti pažnju, upozoravaju stručnjaci.

Tip kože

Donekle je općepoznato pravilo da se lice umiva dva puta dnevno, ali ne pridržavaju se svi ovog pravila. Stručnjaci kažu da je to uredu, jer to zavisi od tipa kože i od toga jeste li se znojili i slično. 

S druge strane, neki odlaze u krajnosti, od onih koji se umivaju samo za specijalne prilike do onih koji se umivaju 5-6 puta dnevno. Trenutna situacija nalaže da umivanje nikako ne preskačete.

Zamislite scenarij da neko zaražen koronavirusom kihne u vašoj blizini i sitne kapljice završe na vašem licu. Umivanje je sastavni dio održavanja higijene, navode stručnjaci.


Za pranje lica koristite blaga sredstva. Ilustracija

Ljudima koji imaju masniju kožu i probleme s aknama preporučuje se da umivaju lice i u normalnim uvjetima, kada nema pandemije, tri puta dnevno.

Oni koji imaju suhu kožu to trebaju raditi dva puta dnevno. Sada, kada vlada opasnost od zaraze koronavirusom, ako ste boravili vani, opereti ruke i umijte lice.

Hidratantna krema

Za pranje lica koristite blaga sredstva, jer umivanjem svakako otklanjate površinski sloj kože i dio prirodne masnoće koju koža proizvodi kako bi se zaštitila. Poslije umivanja kožu zaštitite hidratantnom kremom, budući da je često pranje i umivanje isušuje, zbog čega nastaju i bore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.