ITALIJA Građani malog mjesta u strahu

Selo iznad Rima izolirano od svijeta i pretvoreno u "ljudski laboratorij"

Raste broj zaraženih

Al. Ti. / Avaz.ba
06.04.2020 10:17

Vojska kontrolira ulazak i izlazak iz sela

Foto: BBC

Malo selo iznad Rima koje se zove Nerola potpuno je odsječeno od ostatka svijeta.

Kako navodi BBC, u proteklom periodu u selu koje ima 1.900 stanovnika, koronavirus se pojavio brzo, a nakon toga dvije osobe su umrle, dok su ostali zaraženi odvedeni u bolnicu.

Da stvar bude još gora dodatnim testiranjem otkriveno je još 77 slučajeva zaraze, a nakon toga vlasti su proglasile selo Nerola crvenom zonom.

- Osjećamo se zbunjeno i uplašeno. U potpunoj smo karantini ovdje. Vojska je došla i rekla da niko ne može izaći i ući. Ovo je malo selo koje je u potpunosti izolirano od ostatka zemlje. Građani ne mogu kupovati hranu ili lijekove, a sve im se dostavlja - kazala je gradonačelnica ovog mjesta

Kako su se na licu mjesta uvjerili novinari BBC-ja, selo je pretvoreno u "ljudski laboratorij", gdje će svi stanovnici biti testirani, a cilj je saznati koliko se ljudi ukupno zarazilo i kako se proširio virus.

U Italiji je prema najnovijim podacima u posljednja 24 sata zabilježeno 4.316 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što predstavlja pad (-10%) broja novozaraženih u odnosu na dan ranije kada je zabilježeno 4.805 novih slučajeva.

Komentari

NA VRH