NEOBIČAN SLUČAJ

Prvi poznati prijenos koronavirusa s čovjeka na životinju: Tigar pozitivan na Covid-19

Nadia i još šest tigrova su počeli pokazivati simptome koronavirusa prije nekoliko dana

Životinje su počele kašljati, nakon čega su im uzeti brisovi. Agencija

Avaz.ba

6.4.2020

Nadia, četverogodišnja ženka malajskog tigra, smještena u jednom od najvećih zooloških vrtova u Sjedinjenim Američkim Državama u Bronksu testirana je na koronavirus i pozitivna je. Iz zoološkog vrta kažu kako su rezultate testiranja potvrdili iz Nacionalnog veterinarskog laboratorija u Ajovi. 


Rezultati testiranja za ostale tigrove još se čekaju

Nadia i još šest tigrova su počeli pokazivati simptome koronavirusa prije nekoliko dana. Počeli su kašljati, nakon čega su im uzeti brisovi. Rezultati testiranja za ostale tigrove još se čekaju. Ostale životinje ne pokazuju nikakve simptome bolesti.

- Iako su imali i smanjeni apetit, svi tigrovi i divlje mačke u zoološkom vrtu se osjećaju dobro. Još ne znamo kako će se ova bolest razvijati kod velikih mačaka jer različite vrste drugačije reagiraju na infekcije, ali nastavit ćemo ih posmatrati. Očekujemo da će se potpuno oporaviti - saopćili su iz zoološkog vrta.


Tigrovi su prve simptome počeli pokazivati mjesec nakon posljednjeg kontakta sa zaposlenikom zoološkog vrta. Agencije

Kako javlja CNN, vjeruje se da je tigra zarazio zaposlenik zoološkog koji nije imao nikakve simptome. Tigrovi su prve simptome počeli pokazivati mjesec nakon posljednjeg kontakta s njim.

- Ovo je prvi put da je iko od nas svjedočio prenošenju virusa s čovjeka na životinju - kazao je glavni veterinar u zoološkom Pol Kale (Paul Calle).


Nije bilo ovakvih slučajeva

Ovaj je slučaj neobičan jer dosad nije bilo slučajeva u kojima je dokazano prenošenje bolesti s čovjeka na životinju. Nekoliko slučajeva zaraze životinja bilo je prijavljeno u Hong Kongu, uključujući jednog psa čiji je test bio pozitivan na blagi oblik koronavirusa, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.