KORONAVIRUS

Zaražen donedavni kapetan nosača "Teodor Ruzvelt": Smijenili ga, jer je upozoravao na virus

Bivši potpredsjednik Džo Bajden kritizirao je postupke mornarice, kazavši da Krozijer "treba dobiti pohvalu, a ne da bude smijenjen

Nosač "Teodor Ruzvelt". Agencije

Fena

6.4.2020

Kapetan Bret Krozije (Brett Crozier), koji je donedavno zapovijedao nosačem aviona USS "Teodor Ruzvelt", kada je smijenjen, jer je upozoravao da se na brodu pojavio koronavirus, pozitivan je na virus, objavio je "New York Times".

Ministar odbrane Mark Esper izjavio je u nedjelju da je u toku istraga o njegovim djelima, prenijela je Xinhua. 

Esper je, također, potvrdio da je na brodu "Ruzvelt" bilo 155 pozitivnih pacijenata, da je testirano više od polovine posade i da nije bilo hospitalizacija.

Ratna mornarica planirala je evakuirati 2.700 od 5.000 članova posade, a dio bi ostao na brodu kako bi omogućili nastavak redovnih aktivnosti. Već u subotu 1.548 pripadnika mornarice iskrcalo se s broda, a "New York Times", pozivajući se na lokalno udruženje hotela, piše da će barem dodatnih 400 pripadnika mornarice biti prebačeno u hotele u Guamu u nedjelju.

Krozije je ranije ove sedmice poslao interno pismo na pet stranica višim dužnosnicima u lancu zapovjedništva, moleći za pomoć Pentagona da obuzda širenje Covida-19 na brodu, navodeći da je potrebno da se 90 posto posade u Guamu stavi u karantin.

- Nismo u ratnom stanju. Nije potrebno da mornari umiru. Ako ne budemo sada poduzeli aktivnosti, nećemo spasiti nešto što je nama najvrednije, a to su pripadnici mornarice - napisao je kapetan u pismu, koje je prvi put objavio "San Francisco Chronicle".

Predsjednik Donald Tramp (Trump) u subotu je rekao da podržava Krozijeovu smjenu, dodavši da je "strašno to što je uradio".

Viši zvaničnici u Demokratskoj stranci osudili su njegovu smjenu.

- Krozije je bio opravdano zabrinut za zdravlje i sigurnost svoje posade, ali on nije podnio ogroman pritisak na odgovarajući način - rekli su zvaničnici Demokratske stranke.

Bivši potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kritizirao je postupke mornarice. Kazao je da Krozije "treba dobiti pohvalu, a ne da bude smijenjen."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.