KORONAVIRUS Ako broj smrtnih slučajeva i zaraze od novog koronavirusa ostane stabilan

Danska će 15. aprila otvoriti škole i vrtiće

I norveška vlada je u ponedjeljak objavila da je širenje covida-19 stavila pod nadzor

Avaz.ba

Postepena normalizacija

Foto: Ilustracija


Danska će 15. aprila ponovno otvoriti dječje vrtiće i škole za djecu od 1. do 5. razreda ako broj smrtnih slučajeva i zaraze od novog koronavirusa ostane stabilan, a norveška vlada je u ponedjeljak objavila da je širenje covida-19 stavila pod nadzor, prenose agencije.

- To će vjerojatno donekle biti kao hod po žici. Ako ćemo stati duž puta mogli bi pasti a moglo bi poći krivo i ako idemo prebrzo. Stoga moramo poduzimati jedan po jedan oprezan korak - rekla je u ponedjeljak danska premijerka Mete Frederiksen (Mette) na konferenciji za medije.

Ona je pozvala Dance da se pridržavaju vladinih smjernica o socijalnom distanciranju i higijeni.

Danska je jedna od prvih europskih zemalja koja je uvela mjere za ograničavanje fizičkih kontakata među građanima a do sada je zabilježila 187 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Norveška vlada stavila je pod nadzor širenje Covida-19, objavio je u ponedjeljak ministar zdravlja te zemlje Bent Hole no napomenuo je da je prerano za ukidanje mjera za suzbijanje pandemije, prenosi Index. 

Posljednji podaci pokazuju da u Norveškoj svaka zaražena osoba virus vjerojatno prosječno prenosi na 0,7 drugih, a prije uvođenja mjera za ograničenje kretanja i kontakata taj je broj bio 2,5.

To znači da je epidemija koronavirusa stavljena pod nadzor - rekao je Hole. 

Norveška je do sada zabilježila 5755 slučajeva Covida-19 a 59 je osoba umrlo od te bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Više o:

Norveška Danska
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na