VELIKA BRITANIJA

Ko je čovjek koji zamjenjuje Džonsona: Istraživao je zločine Miloševića i Karadžića

Šef britanske diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab), pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke

Rab će mijenjati Džonsona. AFP

Avaz.ba

7.4.2020

Šef britanske diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab), pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke, službeno će zamjenjivati premijera Borisa Džonsona (Johnsona) koji se bori s koronavirusom na odjelu intenzivne njege londonske bolnice "St. Thomas".

Uvjereni euroskeptik, nosilac crnog pojasa u karateu treći dan i amaterski bokser, Rab (46) naslijedio je upravo Džonsona i na dužnosti ministra vanjskih poslova.

Danas je saopćeno da će Rab sada zamjenjivati Džonsona i na dužnosti premijera "kada to bude neophodno".


Dominik Rab. AFP

Dominik Rab je "čvrst i oštrouman, nije osoba koju možete prepasti", kazao je njegov bivši šef, bivši britanski ministar za Brexit Dejvid Dejvis (David Davis). 

Predstavnik je novog naraštaja konzervativaca koji su ušli u parlament u posljednjih deset godina.

Rab je sin jevrejskog izbjeglice iz Češke koji je stigao u Britaniju 1938. godine. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj vjeri.

Studirao je pravo na prestižnim univerzitetima Oxford i Cambridge.

Istraživao zločine Miloševića i Karadžića

Kao mladi pravnik specijaliziran za međunarodno pravo zaposlio se u advokatskom uredu "Linklaters", a kasnije se pridružio ministarstvu vanjskih poslova, gdje se bavio pitanjima terorizma na moru.

Godine 2003. imenovan je u diplomatski tim britanskih advokata koji su u Hagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Čarlsa Tejlora (Charles Taylor).

Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Dejvida Dejvisa, tada konzervativnog ministra unutrašnjih poslova u sjeni.

U britanski parlament prvi je put izabran 2010. Pet godina poslije prvi put ulazi u izvršnu vlast, kad u vladi Džejmsa Kamerona (James Cameron) postaje zamjenik ministra pravosuđa.

Godinu poslije, uoči referenduma o Brexitu, već je gorljivi aktivist u kampanji za izlazak iz EU.


Otac dva sina

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja. Tereza Mej (Theresa May) imenovala ga je ministrom za Brexit nakon ostavke Davida Davisa 2018., ali Rab nije oklijevao napustiti dužnost već tri mjeseca poslije nezadovoljan sporazumom o Brexitu koji je Mej sklopila s Briselom. 

Nakon ostavke Tereze Mej takmičio se za predsjednika Konzervativne stranke, ali je ispao u drugom krugu glasanja, odnosno završio na šestom mjestu. Tada je podržao kasnijeg pobjednika, Džonsona, koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra vanjskih poslova. 

Oženjen je i otac dva sina, Pitera (Petera) i Džošua (Joshue).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.