PANDEMIJA Najnoviji podaci optimistični

UŽIVO / U Srbiji preminule još tri osobe, u SAD u posljednja 24 sata umrlo 1.339 ljudi

U Sjedinjenim Američkim Državama ima najviše zaraženih

Avaz.ba

Opis: Koronavirus

Avaz

U svijetu je zabilježeno 1.347.235 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 74.767 ljudi, podaci su statističkog portala Woldometers. 

Oporavile su se 286.234 osobe.

U Sjedinjenim Američkim Državama ima najviše zaraženih – 367.629. Potom slijede Španija (136.675), Italija (132.547), Njemačka (103.375) i Francuska (98.010).

16:40 U SAD u posljednja 24 sata umrlo 1.339 osoba

U Sjedinjenim Američkim Državama u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo je 1.339 osoba, što je rekordan broj mrtvih u danu u nekoj od zemalja pogođenih pandemijom. Opširnije čitajte ovdje.

15:50 U Srbiji preminule tri osobe, zaraženih još 247

U Srbiji je od koronavirusa preminulo još troje ljudi. Ukupno je od početka epidemije preminuo 61 pacijent. Prema posljednjim informacijama, koronavirus je potvrđen kod još 247 osoba, pa je ukupan broj zaraženih 2.447. Opširnije čitajte ovdje.

15:40 Kako se proširio koronavirus: Sve je krenulo sa pijace u Vuhanu

Skromno dosadašnje znanje o koronavirusu pružilo je ipak osnovu za razne teorije, od onih najvjerovatnijih teorija zavjere (neke od njih su da je to bioružje koje su proizveli Kinezi ili da je riječ o njihovom virusu koji su protivnici namjerno ubacili u kineski Vuhan), pa do onih nešto realnijih. Opširnije čitajte ovdje.

15:35 Stanje Borisa Džonsona stabilno, primio kisik

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) "u dobrom je stanju" nakon što je proveo noć na intenzivnoj njezi gdje se liječio od infekcije koronavirusom, saopćeno je iz vlade. Opširnije čitajte ovdje.

15:00 Austrija najbolja u borbi protiv koronavirusa

Austrija je najuspješnija zemlja u Evropi kada je riječ o borbi protiv koronavirusa - stopa novooboljelih opala je na samo 0,5 posto. Kako prenose austrijski mediji, tajna ovog uspjeha krije se u masovnom testiranju građana. Opširnije čitajte ovdje.

14:45 U Britaniji umire više od polovine zaraženih na intenzivnoj njezi

Prema podacima koje je prikupio britanski Istraživački centar za intenzivnu njegu (ICNARC), a proizlaze iz uzorka od 2.249 pacijenata s koronavirusom, stopa smrtnosti kod onih kojih su primljeni na intenzivnu njegu s Covidom-19 dostigla je 50 posto, piše Yorkshire Evening Post. Opširnije čitajte ovdje.

14:20 U jednom danu u Švedskoj umrlo više od 100 osoba

Švedska je objavila danas da je u toj zemlji od koronavirusa u protekla 24 sata umrlo više od 100 osoba, javili su zdravstveni zvaničnici. Pširnije čitajte ovdje.

 • U Švedskoj je do sada zaraženo 7.800 osoba

  U Švedskoj je do sada zaraženo 7.800 osoba

  Foto: AFP


14:15 U Hrvatskoj zaraženo još 60 osoba

- U Hrvatskoj je danas 60 novozaraženih, 1. 282 ukupno, kazano je na pres konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite. Od jučer su preminule i dvije osobe. Opširnije čitajte ovdje.

13:40 U samoizolaciji i jedan od najvažnijih članova kabineta Borisa Džonsona

Britanski ministar za kabinetske poslove Majkl Gov (Michael Gove) saopćio je da je u samoizolaciji, jer jedan član njegove porodice pokazuje simptome oboljenja zbog koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

13:15 WHO: U svijetu nedostaje šest miliona medicinskih sestara

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da u svijetu, koji je trenutno zahvaćen pandemijom novog koronavirusa, nedostaje gotovo šest miliona medicinskih sestara.Opširnije čitajte ovdje.

13:00 WHO: Ne treba prerano ublažavati mjere protiv pandemije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je danas da ne treba prerano ublažavati mjere protiv pandemije koronavirusa i da u tom smislu ne postoji opća preporuka za države i regione. Opširnije čitajte ovdje.

12:35 Više od 12.000 slučajeva koronavirusa u AustrijiU Austriji je broj pozitivnih na testu na koronavirus porastao na 12.332, uz 243 umrlih, proizilazi iz podataka Ministarstva zdravlja te zemlje. U Beču je u protekla 24 sata umrlo devetero inficiranih, čime je broj umrlih u tom gradu dostigao 53. 

12:15 U Španiji u posljednja 24 sata umrle 743 osobe

Španije je danas objavila da je u toj zemlji u protekla 24 sata zbog koronavirusa umrle 743 osobe. Opširnije čitajte ovdje.

 • Kina pobijedila opasni virus

  Kina pobijedila opasni virus

  Foto: Agencije


11:50 Rusi zatvorili kopnenu granicu za Kineze

Kina i Rusija zatvaraju svoju kopnenu granicu i riječnu luku u blizini Vladivostoka nakon što je potvrđeno 59 slučajeva novog koronavirusa među kineskim državljanima koji su se vraćali kući preko tih prijelaza, prenose agencije. Opširnije čitajte ovdje.

11:45 U Francuskoj testiraju krvnu plazmu osoba koje su preboljele koronu

U Francuskoj 7. aprila počinje kliničko ispitivanje u okviru kojeg će se krvna plazma osoba koje su preboljele COVID-19 ubrizgati “pacijentima u akutnoj fazi bolesti”, objavile su u subotu ustanove koje će sprovoditi testiranje. Opširnije čitajte ovdje.

11:20 U Japanu proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa

Japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo Abe) danas je proglasio u Tokiju i šest drugih dijelova zemlje višemjesečno vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

11:15 Indija: Za dan 354 novih slučaja zaraze

U Indiji je u toku prethodnog dana zabilježeno 354 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 4.421 do sada, potvrdilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja i porodičnog blagostanja.

11:05 U Hrvatskoj 17. smrtni slučaj

U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije preminula je prva osoba oboljela od koronavirusa, što  je ujedno i 17. žrtva u Hrvatskoj. Opširnije čitajte ovdje.

 • Rusiji zaraženo još više od hiljadu ljudi

  Rusiji zaraženo još više od hiljadu ljudi

  Foto: AFP


10:25 Kurz: Ko priča da koronavirus nije opasniji od gripe, taj je glup

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz istakao je da koncept imunizacije kroz puštanje širenja koronavirusa ne bi funkcionirao i da je zbog toga sretan što je išao putem restriktivnih mjera. Opširnije čitajte ovdje.

10:10 U Rusiji zaraženo još više od hiljadu ljudi

Broj novih slučajeva zaraze Kovidom-19 u Rusiji je za posljednja 24 sata prvi put je skočio za više od hiljadu i dostigao je bilans od 7.497 oboljelih.

10:05 Bitka zbog maski između Amerike i Kanade se nastavlja

Oko tri miliona zaštitnih maski, zaustavljenih na granici između SAD i Kanade, dolilo je vatru na sedmodnevne tenzije između Otave i Vašingtona. Opširnije čitajte ovdje.

09:40 U Americi od koronavirusa u posljednja 24 sata umrlo 1.150 osoba

U Sjedinjenim Američkim Državama u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo je 1.150 osoba, objavio je Univerzitet Džon Hopkins (John Hopkins). Prema zvaničnim podacima u Americi je sada umrlo 10,783 osobe.

09:35 Šest novih slučajeva zaraze u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopćio je jutros da je u toj zemlji registrirano još šest novih slučajeva koronavirusa, pa je broj infiriciranih porastao na 239.

 • Devet pacijenata je preminulo od posljedica infekcije Kovidom-19 tokom protekla 24 sata u Mađarsko

  Devet pacijenata je preminulo od posljedica infekcije Kovidom-19 tokom protekla 24 sata u Mađarsko

  Foto: AFP


09:30 Džonson na intenzivnoj njezi

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) proveo je noć na odjelu intenzivnog liječenja londonske bolnice "St. Thomas" i njegovo je stanje bez promjena, objavili su jutros britanski mediji.

09:05 Devet preminulih u Mađarskoj

Devet pacijenata je preminulo od posljedica infekcije Kovidom-19 tokom protekla 24 sata u Mađarskoj, a ukupno je umrlo 47 osoba.Ukupan broj registriranih slučajeva koronavirusa u Mađarskoj je 817, a trenutno je u karantinu skoro 15.000 građana zbog sumnje da su zaraženi.

NA VRH

Podijeli članak na