KORONAVIRUS

Razdaljina od dva metra neće vas odbraniti od zaraze

Studija je utvrdila da kapljice od kihanja i kašljanja mogu „putovati “ i do osam metara u toploj i vlažnoj klimi

Kašalj može širiti zaražene kapljice i do šest metara udaljenosti. Ilustracija

Avaz.ba

7.4.2020

Koronavirus se širi kapljičnim putem, što znači da do zaraze može doći ukoliko neko u našoj blizini kihne ili kašlje. Do sada se smatralo da smo na daljini od dva metra sigurni od zaraze ukoliko je osoba pored nas zaražena, ali nova studija objavljena u časopisu Američke medicinske asocijacije dovodi u pitanje osnovnu tvrdnju o tome kolika je udaljenost sigurna da do zaraze neće doći.


U zraku ostaju i do 10 minuta

Ljudi širom svijeta savjetovani su da ostanu kod kuće bez kontaktna sa drugima, a ukoliko izlazite iz kuće držite distancu od minimum dva metra od drugih osoba. Ipak, studija koju je proveo Tehnološki institut u Masačusetsu (MIT) tvrdi da vas ova razdaljina neće odbraniti od virusa i patogena.

Studija je utvrdila da kapljice od kihanja i kašljanja mogu „putovati “ i do osam metara u toploj i vlažnoj klimi. Ova studija navodi da ne treba samo da brinemo o osobi koja se nalazi pored nas jer kašalj može da širi zaražene kapljice i do šest metara udaljenosti, a kihanje i do osam metara udaljenosti.


Kapljice stvorene kihanjem mogu putovati brzinom od 160 kilometara na sat. Ilustracija

Kako navode istraživači, zaražene kapljice mogu da se zadrže u zraku i do 10 minuta. Video snimci koji u snimljeni i analizirani od strane naučnika sa Univerziteta u Bristolu dokazuju da kapljice stvorene kihanjem mogu putovati brzinom od 160 kilometara na sat.

Nos i usta prekrijte kada kašljete ili kišete

Upravo zbog ovih tvrdnji savjetuje se da se nos i usta prekriju kada kašljete ili kišete kako patogeni ne bi dospjeli u zrak i širili se dalje. Zato je nošenje maski od velike važnosti tokom panedmije, kao i nošenje naočala jer virus u naše tijelo može da uđe ukoliko neopranim rukama na kojima se nalazi virus dirate oči, nos i usta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.