SAVJETI

Poslije pranja nanesite kremu na ruke

Ako se isušenost zanemaruje, s vremenom će se pojaviti i svrab, a zatim razderotine pa ruke postaju podložne infekcijama

Treba ih mazati emolijantnim kremama. Ilustracija

Avaz.ba

8.4.2020

Često pranje ruku, dezinfekcija alkoholom i nošenje rukavica, koje se preporučuju kao jedna od glavnih mjera zaštite od koronavirusa, isušuju kožu. Zato dermatolozi savjetuju da poslije svakog pranja na ruke nanesete kremu.

Svrab i peckanje

U suprotnom, isušena koža dovodi do svraba i peckanja, odnosno do pojave kontaktnog iritabilnog dermatitisa, koji je idealna podloga za bakterije, viruse i alergije, što može dovesti do ozbiljne upale. 

Čestim pranjem s kože se uklanja prirodna masnoća i zato dolazi do pojave suhih ruku. Ako se ta isušenost zanemaruje, s vremenom će se pojaviti i svrab, zatim razderotine pa ruke postaju podložne infekcijama.


Čestim pranjem s kože se uklanja prirodna masnoća. Ilustracija

Da bi se to izbjeglo, treba ih mazati emolijantnim kremama, jer one hrane kožu tako što je zamašćuju.

Svaki apotekar znat će vas uputiti koje su to vrste krema. Veliki problem u novonastaloj situaciji imaju i oni koji su zbog posla prinuđeni po nekoliko sati nositi rukavice od lateksa, ističu dermatolozi.


Hirurške rukavice

To su takozvane hirurške rukavice i nije rijetkost da su ljudi alergični na lateks. Oni koji ih loše podnose, trebali bi ispod njih nositi pamučne rukavice, koje se mogu kupiti ili sašiti.  

Što se tiče njege, za njih je vrlo bitno da rukavice stavljaju na čiste ruke. Prethodno ih treba oprati i po potrebi namazati kremom, koju koža mora upiti.

Pravilna njega

Veliku ulogu u pravilnoj njezi ruku i očuvanju zdrave kože imaju zaštitne kreme. To su, ustvari, sve one kreme koje se koriste protiv ojeda i u sebi mogu da sadrže i cink.  

One se naročito preporučuju onima koji rade s hemikalijama ili obavljaju druge poslove zbog kojih su ruke prljave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.