PREDVIĐANJA

Koliko će ljudi umrijeti od koronavirusa u svijetu?

Procjenjuju da će širom Evrope umrijeti 151.680 ljudi, dok za Sjedinjene Američke Države kažu da će umrlih biti 81.766

Amerika je novo žarište virusa. Ilustracija

Avaz.ba

7.4.2020

Institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) pri Univerzitetu "Vašington" procjenjuje da će širom Evrope od koronavirusa umrijeti 151.680 ljudi, dok za Sjedinjene Američke Države kaže da će umrlih biti 81.766.

- Očekujemo teške sedmice u mnogim dijelovima Evrope. Procjene o broju smrti u Evropi nadmašuju broj umrlih u SAD - kazao je doktor Kristofer Marej (Christopher Murray) iz Instituta.

Koristeći lokalne i međunarodne baze podataka i broj zabilježenih slučajeva, kao i smrtnost s obzirom na dob u Italiji, Kini i SAD, tim IHME-a izradio je model očekivanih smrti u svakoj pojedinoj državi.


Amerika je novo žarište virusa. Arhiv

Ključni podatak bio je broj kreveta na odjelima intenzivnog liječenja.

- Broj smrtnih slučajeva u mnogim zemljama zavisit će od potražnje za bolničkim kapacitetima, koja u znatnoj mjeri nadmašuje dostupne kapacitete. Naprimjer, u Velikoj Britaniji će u vrhu potražnje biti potrebna 102.794 bolnička kreveta, a dostupno je svega 17.765, vrh potražnje kreveta na odjelima intenzivne njege bit će 24.544, a dostupno ih je tek 744, a respiratora će trebati 20.862, s tim da trenutno nema podataka o tome koliko je respiratora dostupno - kaže se u procjeni Instituta.

U Velikoj Britaniji do danas je zbog koronavirusa umrlo 5.000 ljudi, što je manje nego u Španiji i Italiji. No, krivulja epidemije zaostaje za ostatkom Evrope nekoliko dana, a putanja broja umrlih već je sada strmija nego u drugim zemljama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.