VAŽNA PODRŠKA Neumorno rade u bolnici u Varezeu

Roboti spašavaju živote ljekara u borbi s koronavirusom

Neki su bijeli i imaju monitore i razne senzore na mjestu gdje bi bila ljudska glava, a drugi izgledaju kao crne metle na točkovima

Avaz.ba
08.04.2020 11:01

Vareze: Ljekari dobili važne saveznike

Foto: AFP

Roboti neumorno rade u Varezeu u bolnici koja liječi zaražene koronavirusom. Italijanski ljekari i medicinsko osoblje kažu da im na taj način čuvaju zdravlje i spašavaju živote, prenose agencije.

U Italiji desetine ljekara i sestara gube živote u borbi s koronavirusom. Bolnica u Varezeu, kako navode italijanski mediji, dobila je šest "pomalo čovjekolikih" robota na točkovima.

Neki su bijeli i imaju monitore i razne senzore na mjestu gdje bi bila ljudska glava, a drugi izgledaju kao crne metle na točkovima. Njihova pojava izaziva smiješak na licima mlađih pacijenata, ali prava namjena robota je da zaštite ljekare i sestre od zaraze i širenja virusa. 

- Oni su neumorni pomoćnici i ne mogu se razboljeti - ističu u bolnici "Circolo". 

Podaci koje roboti šalju omogućavaju doktorima praćenje vitalnih znakova pacijenata na monitorima u susjednoj sobi. U Italiji je tokom pandemije umrlo više od 17.000 ljudi, najviše u svijetu, a među njima je više od 80 zdravstvenih radnika. 

Komentari

NA VRH