STAVOVI Italijanski psihijatar Paolo Krepe

Tvrdnje stručnjaka: Psihološka šteta bit će veća od ekonomske

Spasit će se oni koji razmišljaju, koji prave planove

Avaz.ba
08.04.2020 11:25

Prolazimo masovno eksperimentiranje, čitave porodice su unutar četiri kućna zida

Foto: Ilustracija

Psihološka šteta bit će jednaka ili čak veća od ekonomske štete, upozoravaju psihijatri. Italijanski stručnjak Paolo Krepe (Crepet) smatra da se epidemija koronavirusa sada pretvara u psihološku.

Šta će se dogoditi poslije epidemije

- Spasit će se oni koji razmišljaju, koji prave planove. Pošto se ne možete kretati, barem pomjerite mozak - preporučio je psihijatar.

Krepe smatra da niko ne može realno da kaže šta će se dogoditi poslije epidemije, kada i kako će se Italijani, ali i drugi, koji ne vide svjetlo mjesec i po dana od početka epidemije, vratiti rutinskom, normalnom životu.

  • Krepe: Kuća je postala pakao
    Krepe: Kuća je postala pakao Foto: Agencija

- Čini mi se jasnim da postoje znakovi uzajamne nestrpljivosti dijela stanovništva. Roditelji protiv djece. Djeca protiv roditelja. To je klima italijanskih porodica. Slažem se sa filozofom koji je presudio da je kuća postala pakao - smatra psihijatar.

Krepe objašnjava da do danas nismo poznavali svoj dom, da, kupili smo ga, ali ga nismo živjeli.

- Prije koronavirusa porodicu su činili ljudi koji su ustajali i odlazili u kancelarije, u kompaniju. Djeca su morala da slijede kruti plan puta: škola, nastava muzike, sport, druženje u kući. Sada prolazimo masovno eksperimentiranje, čitave porodice su unutar četiri kućna zida, bez ikakvog sigurnosnog ventila - kaže on.

Ljutnja ima mnogo lica

Prema njegovim riječima, frustracija boravka u kući već se pretvara u bijes, a ljutnja ima mnoga lica.

- Ne mislim da će biti masakra unutar italijanskih porodica, ali i drugih širom svijeta. Ali sadašnje stanje je velika patnja za porodice koje se nađu opterećene djecom, parove koji nisu navikli da 24 sata budu zajedno - smatra Krepe.

Komentari

NA VRH