UPOZORENJA

WHO pozvao vlade da razmisle prije nego što ublaže mjere protiv virusa

Pred nama je i dalje veoma dug put u ovom maratonu, rekao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije

Kluge: Stanje je i dalje "veoma zabrinjavajuće". Agencije

Avaz.ba

8.4.2020

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Evropi Hans Kluge izjavio je danas da je stanje pandemije koronavirusa na ovom kontinentu "veoma zabrinjavajuće" i pozvao vlade da "razmisle veoma pažljivo" prije nego što ublaže mjere protiv virusa.

- Dramatičan rast broja slučajeva s druge strane Atlantika zamagljuje ono što je veoma zabrinjavajuća slika u Evropi. Pred nama je i dalje veoma dug put u ovom maratonu - rekao je doktor Kluge na konferenciji za novinare.

Kluge je rekao da neke zemlje bilježe "ubrzan rast broja slučajeva" i pozvao da se budnost zadrži na visokom nivou. On je ukazao na značaj mjere zatvaranja škola i firmi, koju su poduzele mnoge države.

- Bilo bi opasno pomisliti da smo blizu kraja. Virus ne ostavlja prostor za grešku ili opuštenost - naglasio je zvaničnik WHO-a.

Kluge je rekao da se "mnogi od nas nadaju da će proslaviti Uskrs po lijepom vremenu", ali da "sada nije trenutak da se spusti gard“. 

Kad je riječ o Španiji, ističu iz WHO-a, prerano je govoriti o optimizmu. Agencije

Na pitanje o izjavi predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da je WHO previše usmjeren na Kinu, Kluge je rekao da je važno sarađivati s Kinezima da bi se razumio početak epidemije i da to nije specifično povezano s Kinom kao zemljom.

Doktor Brus Ajvord (Bruce Eyward), viši savjetnik generalnog direktora WHO-a, izjavio je poslije povratka iz Španije da je prerano da se govori o optimizmu, ali da se epidemija "definitivno usporava". Španija je jedna od najteže pogođenih zemalja u svijetu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.