EVROPSKA UNIJA

Šef Vijeća za istraživanje odstupio razočaran odgovorom na pandemiju

Ferari se požalio da je ERC jednoglasno odbio njegovu strategiju za borbu protiv koronavirusa

Ferari: Dužnost preuzeo u u januaru. YouTube

Avaz.ba

8.4.2020

Šef Evropskog vijeća za istraživanje (ERC), u znak protesta zbog načina na koji je ovo tijelo reagiralo na pandemiju koronavirusa, podnio je ostavku, potvrdila je Evropska unija (EU).

Mauro Ferari (Ferrari), koji je mjesto predsjednika ERC-a preuzeo tek u januaru, rekao je za "Financial Times" da je "izuzetno razočaran" odgovorom na pandemiju, koja je posebno pogodila Italiju i Španiju. Portparol Evropske komisije, izvršnog tijela koje nadgleda ERC, potvrdio je da je Ferari podnio ostavku.

- Komisija žali zbog ostavke profesora Ferarija u ovoj ranoj fazi svog mandata i u vrijeme neviđene krize, u kojoj je ključna uloga EU istraživača – saopćio je portparol.

Evropa se bori sa pandemijom. AFP

U izjavi za "Financial Times", Ferari je rekao da se pridružio ERC-u kao "gorljivi zagovornik" Evropske unije, prenosi AFP.

Požalio se, međutim, kako je naučno vijeće ERC-a jednoglasno odbilo njegovu strategiju za borbu protiv virusa, jer je u suprotnosti s uobičajenim načinom rada agencije.

ERC, koji je osnovan 2007., prva je evropska agencija za finansiranje vrhunskih istraživanja s budžetom koji je 2019. bio veći od dvije milijarde eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.