PANDEMIJA

Afrika se protiv korone može boriti dvije sedmice

Postoji globalni problem u isporuci medicinske opreme i lijekova

Nedostaje opreme i lijekova. Ilustracija

Avaz.ba

8.4.2020

Šef institucije koja rukovodi borbom protiv širenja koronavirusa u Africi John Nkengasong tvrdi da Afrika raspolaže rezervama opreme i materijala koji su dovoljni za svega dvije ili tri naredne sedmice.

Direktor Centra za prevenciju bolesti u Africi (Africa CDC) Nkengasong kazao je za časopis "Africa Renewal" kako je najveća sreća za Afriku što pandemija Covida-19 nije počela s tog kontinenta. 

- Imali smo mogućnost da osposobimo dio osoblja dok se virus širio u drugim regijama. Postoji globalni problem u isporuci medicinske opreme i lijekova, pa vidimo da i u Njujorku nedostaje respiratora. Mi, u Africi, ne proizvodimo takvu opremu i trenutno nam je izuzetno teško doći do nje na tržištu - kazao je Nkengasong.


Nedostaje zaštitne opreme i lijekova. Ilustracija

Dodao je da je u Africi, u saradnji Kine, Etiopije i Svjetske zdravstvene organizacije, podijeljeno milion dijagnostičkih testova, šest miliona zaštitnih maski i 60.000 zaštitnih kombinezona.

- Trenutno u skladištu imamo dovoljno opreme za dvije ili tri sedmice, ali se u tom periodu moramo pobrinuti za nabavku - kazao je Nkengasong.

Prema podacima afričkog CDC-a, na tom kontinentu koronavirusom zaraženo je više od 10.000 ljudi, a umrlo je skoro 500 oboljelih osoba.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Vuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 11. marta ove godine globalnu pandemiju Covida-19.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u svijetu je koronavirusom zaraženo 1.441.128 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 82.992 oboljelih, a izliječeno je 301.768 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.