ZABRANE

Dok traje pandemija nema ni sklapanja brakova ni razvoda

Svi građani i stanovnici, osim onih u osnovnim službama, moraju dobiti dozvolu za napuštanje svojih domova

Iz stana se može izaći samo uz dozvolu. AFP

Avaz.ba

8.4.2020

U Dubaiju su do daljnjeg zabranjeni i sklapanje brakova i razvodi kako bi se izbjegli skupovi koji bi mogli širiti bolest tokom pandemije koronavirusa. Ministarstvo pravosuđa Dubaija saopćilo je da je ta odluka bila među "mjerama za sprečavanje širenja pandemije", koje su provedene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iz porodičnog suda saopćeno je da parovi koji su već obavili bračne formalnosti, ne smiju organizirati svadbene zabave "čak ni u svom najbližem krugu", prenosi AFP. 

Zatvoreni i čuveni tržni centri. AFP

Ujedinjeni Arapski Emirati zabilježili su više od 2.000 zaraženih koronavirusom i 12 smrtnih slučajeva. Svi stanovnici, osim onih koji su angažirani u osnovnim službama, moraju dobiti dozvolu za napuštanje svojih domova.

Dubai, jedan od sedam emirata koji čine ovu azijsku državu, praktično je "zaključan" nakon zatvaranja čuvenih trgovačkih centara i hotela. Život pod blokadom pokrenuo je kod zabrinutih građana mnoga pitanja.

Jedan muškarac tako je kontaktirao policiju kako bi pitao treba li dozvolu za posjetu drugoj supruzi, objavio je list "Gulf News" ne navodeći kakav je odgovor dobio. Poligamija je u ovoj zemlji dopuštena, a muškarcima je dozvoljeno da, u skladu s islamskim zakonom, istodobno imaju četiri žene. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.