AMERIKA

Bajden protiv Trampa: Berni Sanders obustavio kampanju

Očekuje se da će se Sanders (78) uskoro obratiti svojim pristalicama putem interneta

Bajden i Tramp. CNN

Avaz.ba

8.4.2020

Berni Sanders obustavio je svoju predsjedničku kampanju, javio je BBC. 

Demokratsku predsjedničku nominaciju prepušta bivšem potpredsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Džou Bajdenu (Joe Biden), objavio je Sanders osoblju svoje kampanje. 

Očekuje se da će se Sanders (78) uskoro obratiti svojim pristalicama putem interneta.

Sanders odustao. AFP

Odustajanje Sandersa znači da će Bajden, kao demokratski kandidat, u utrku protiv aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa, koji će ponovo biti kandidat republikanaca, na predsjedničkim izborima u novembru.

Sanders je ovim potezom okončao svoj drugi uzastopni pokušaj osvajanja Bijele kuće na platformi demokratskog socijalizma, koja je dobivala izvjesnu podršku među masama, posebno u američkoj radničkoj klasi, ali je sistem predizbora u Demokratskoj stranci takav da mu je ta podrška bila nedovoljna. 

U međuvremenu je i Bajden doživio svojevrsnu renesansu tako da je ostvario seriju važnih pobjeda u nizu saveznih država. 

Svi ostali aspiranti na poziciju predsjedničkog kandidata Demokratske stranke već su odustali tako da Sandersovim povlačenjem Bajden ima širom otvorena vrata da na stranačkoj konvenciji bude potvrđen za osobu koja će pokušati onemogućiti republikanca Donalda Trampa da osvoji drugi mandat u Ovalnom uredu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.