OGRANIČENJA

Evropska komisija predlaže da granice ostanu zatvorene do 15. maja

Izdate upute za repatrijaciju članova posada kruzera i teretnih brodova, od kojih su mnogi zaglavili izvan teritorije EU

EK: Produžiti mjere ograničenog ulaska. AFP

Avaz.ba

8.4.2020

Evropska komisija pozvala je danas zemlje članice da produže ograničenja za ulazak u EU iz trećih zemalja za sva manje bitna putovanja do 15. maja kako bi se suzbila mogućnost širenja pandemije koronavirusa.

Komisija poziva na koordiniran pristup kod produženja ograničenja, jer djelovanje na vanjskim granicama može jedino biti učinkovito ako ga primjenjuju sve zemlje članice na svim granicama na isti datum i na jednoobrazan način - navedeno je u saopćenju Komisije. 

Komisija je, također, izdala upute za repatrijaciju članova posada kruzera i teretnih brodova, od kojih su mnogi u trenutku uvođenja ograničenja zaglavili izvan teritorije EU. Komisija je pozvala zemlje članice da stvore mrežu luka gdje bi se mogla obavljati smjena brodskih posada.



Zabrana ulaska ne odnosi se na sve. AFP

Komisija je 16. marta pozvala čelnike zemalja članica da uvedu privremena ograničenja za ulazak u EU na početno razdoblje od 30 dana. Tu su preporuku čelnici podržali dan kasnije i nakon toga su sve zemlje članice EU (osim Irske) te zemlje članice šengenskog prostora koje su izvan EU donijele nacionalne mjere o ograničenju ulazaka u EU za sva manje bitna putovanja.

Sada Komisija poziva zemlje članice da produže te mjere za još mjesec, do 15. maja, a do tada će ponovno razmatrati hoće li trebati novo produženje.

Poziv EK se odnosi na "EU+ prostor"

Poziv se odnosi na "EU+ prostor", koji uključuje sve članice šengenskog prostora zajedno s Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom i Kiprom koje su izvan Šengena, te četiri zemlje pridružene šengenskom prostoru: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.  

Od uvođenja ograničenja, zračni promet u EU sveden je, praktično, na nulu, lete još samo avioni za prijevoz tereta te avioni upućeni iz EU radi repatrijacije evropskih građana. Slično je stanje u željezničkom, autobuskom i brodskom prijevozu.

- Sve su zemlje članice uspješno primijenile mjere socijalnog distanciranja kako bi se smanjili socijalni kontakti i usporilo širenje virusa. Ograničenja za manje bitna putovanja iz trećih zemalja u EU dopunjuje te mjere na vanjskim granicama EU - rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas (Schinas). 

Ko može u EU

Iako vidimo ohrabrujuće prve rezultata, produženje restrikcija nužno je nastaviti kako bi se smanjio rizik od daljnjeg širenja bolesti. Ne bismo trebali još otvarati naša vrata u vrijeme dok osiguravamo svoju kuću - istaknuo je on. 

U EU i dalje mogu ulaziti građani zemalja članica, građani zemalja šengenskog prostora koje nisu članice EU i članovi njihovih porodica, zatim građani trećih zemalja koji imaju prebivalište u EU.

Ograničenja se, također, ne odnose na ljekare, medicinske sestre i ostale zdravstvene radnike, istraživače i stručnjake koji pomažu u borbi protiv koronavirusa te na osobe koje prevoze robu, radnike u pograničnim zonama i sezonske radnike u poljoprivredi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.