EIB GRUPA

Za otklanjanje posljedica pandemije zemljama izvan EU osigurano više od pet milijardi eura

Podrška u vidu dugoročnog kreditiranja zemljama će biti omogućena po hitnom postupku

Evropska investiciona banka. Ilustracija

Avaz.ba

8.4.2020

Grupa Evropske investicione banke osigurat će zemljama izvan Evropske unije 5,2 milijarde eura u okviru svog paketa podrške otklanjanju posljedica pandemije Covida-19. Sredstva su dio šireg paketa pomoći za 100 zemalja izvan EU koje su danas najavili Evropska unija i njen "Tim Evropa", a koja su podržana garancijama iz budžeta EU. 

Podrška će zemljama biti omogućena po hitnom postupku, a cilj je sačuvati radna mjesta i životni standard građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije i bit će ispraćena dodatnim dugoročnim finansiranjem zdravstvenog i privrednog sektora, u skladu sa potrebama.  

- Pandemija Covida-19 pogodila je mnoge zemlje i za sobom će ostaviti ozbiljne ekonomske posljedice. Bit će izgubljena radna mjesta i s njima mogućnost ljudi da podmiruju osnovne životne potrebe. U ekonomski ranjivijim zemljama, kriza će najviše pogoditi poduzetnike, ali i uvećati javni dug. Našim partnerima izvan EU želimo da pokažemo da je Evropa uz njih onda kada im je potrebna. 

Kao dio "Tima Evrope", EIB grupa će u sedmicama pred nama osigurati konkretnu podršku za nove investicije u zdravstvo i privredu u zemljama izvan EU. U saradnji s Evropskom komisijom, zemljama članicama EU, kao i evropskim i ostalim multilateralnim finansijskim institucijama, omogućit ćemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup finansijama koje će im biti neophodne da prevaziđu posljedice pandemije - izjavio je Verner Hojer (Werner Hoyer), predsjednik Evropske investicione banke.

EIB grupa će malim i srednjim preduzećima olakšati pristup finansijama,  i to putem već dogovorenih kreditnih linija, dostupnih kod lokalnih banaka i finansijskih institucija širom svijeta. Ove mjere bit će od najveće pomoći kompanijama u privrednim sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom. Cilj ovih mjera je da osnaže lokalne banke i finansijske institucije, uključujući i mikrofinansijske institucije, čije će iskustvo biti ključ za uspješnu dugoročnu podršku održivom razvoju privrede. 

Evropska investiciona banka (EIB) je institucija Evropske unije za dugoročno kreditiranje koja je u vlasništvu njenih članica. Omogućuje dugoročno finansiranje za stabilne investicije, čime doprinosi ostvarenju ciljeva EU.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.