BRISEL

Spreman globalni odgovor Evropske unije u borbi protiv pandemije

Partnerskim zemljama osigurat će finansijsku podršku u iznosu od više od 15,6 milijardi eura

Ursula fon der Lejen. AFP

Fena

8.4.2020

Evropska komisija i visoki predstavnik danas su predstavili planove za snažan ciljani odgovor EU za podršku naporima partnerskih zemalja u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Zajedničkim djelovanjem EU nastojat će se prvenstveno odgovoriti na trenutnu zdravstvenu krizu i posljedične humanitarne potrebe, ojačati zdravstveni sistem, kao i sistemi vodosnabdijevanja i kanalizacije partnerskih zemalja, kao i njihovi istraživački kapaciteti i pripravnost za suočavanje sa pandemijom te ublažiti socioekonomske posljedice krize.

Kao oslonac tim mjerama, Unija će partnerskim zemljama osigurati finansijsku podršku u iznosu od više od 15,6 milijardi eura iz postojećih sredstava za vanjsko djelovanje.

Ursula fon der Lejen. AFP

U saradnji sa partnerskim zemljama, vodimo računa o tome da se značajna finansijska sredstva EU koja su već dodijeljena, usmjere na ublažavanje posljedica pandemije u tim zemljama. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) ističe da "virus ne poznaje granice".

- Ovakav globalni izazov zahtijeva snažnu međunarodnu saradnju. Evropska unija neumorno radi na suzbijanju pandemije. Znamo da samo zajedničkim snagama možemo zaustaviti širenje koronavirusa u svijetu. Stoga će Unija sazvati virtuelnu donatorsku konferenciju kako bi mobilizirala potrebna sredstva i podržala Svjetsku zdravstvenu organizaciju pri pružanju pomoći najugroženijim zemljama - kazala je Fon der Lejen.

Žozep Borelj. AFP

Visoki predstavnik/potpredsjednik Žozep Borelj (Josep Borrell) dodao je da se "na pandemiju koronavirusa mora odgovoriti ujedinjenim, globalnim djelovanjem".

- Evropska unija i njezine države članice daju svoj doprinos suzbijanju aktuelne zdravstvene krize i njenih teških posljedica u Uniji i u inozemstvu. Dok činimo sve kako bismo pomogli svojim građanima, moramo pružiti pomoć i našim partnerima u najbližem susjedstvu i šire kako bismo ublažili negativne posljedice na njihove izvore prihoda, stabilnost i sigurnost. Njihovi problemi su i naši problemi. Ovo je globalna borba i pobijedit ćemo ili izgubiti zajedno. Samo saradnjom, zajedničkim djelovanjem na međunarodnom nivou i multilateralnim rješenjima možemo napredovati prema istinskoj zajedničkoj budućnosti - kazao je Borelj.

Nismo sigurni

Komesarka za međunarodna partnerstva Juta Urpilajnen (Jutta Urpilainen) pojašnjava da "nismo sigurni sve dok pandemija ugrožava živote u bilo kojem dijelu svijeta".

- Iz toga proizlazi potreba za međunarodnom saradnjom i partnerstvima. Moramo sarađivati kako bismo prevladali zajedničke izazove - kazala je Urpilajnen.

Dodala je da "Evropska komisija danas ide korak dalje i pokreće snažan globalni odgovor kroz paket od više od15,6 milijardi eura za zajedničko djelovanje sa partnerskim zemljama, posebno u Africi, za sigurniju budućnost svakoga od nas".

- U okviru našeg globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, više od 3,8 milijardi eura predviđenih sredstava za zapadni Balkan i naše neposredno istočno i južno susjedstvo preusmjeravamo u rješavanje njihovih sadašnjih stvarnih potreba, a to su hitan odgovor na zdravstvenu krizu, jačanje zdravstvenih sistema i ublažavanje socioekonomskih posljedica pandemije. Dijelimo isti kontinent i samo zajedno možemo uspjeti - kazao je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).


Najveća humanitarna kriza

Komesar za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič upozorava da se "suočavamo sa potencijalno najvećom humanitarnom krizom posljednjih decenija". 

- Vjerovatno je da će posljedice pandemije koronavirusa na najugroženije zemlje, migrante i najugroženije grupe biti veoma teške. To se posebno odnosi na izbjegličke kampove i kampove za interno raseljene osobe, koje borave u skučenim i često nehigijenskim uvjetima. Stoga moramo odlučno odgovoriti na ovu javnozdravstvenu krizu, omogućiti humanitarnim akterima da i dalje pružaju pomoć i spašavaju živote te podržati promet i logistiku za ključne humanitarne operacije - kazao je Lenarčič, saopćeno je iz EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.