AKTIVIRALI ALARME

Američke obavještajne službe u novembru upozorile Vašington o opasnosti od koronavirusa

Analitičari su zaključili da bi to mogao biti kataklizmičan događaj

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

8.4.2020

Američke obavještajne službe navodno su krajem novembra upozoravale Vašington da bi zaraza koja se proširila kroz kinesku regiju Vuhan, mogla promijeniti način života i poslovanja te da prijeti stanovništvu, objavio je ABC navodeći četiri izvora s tajniim izvještajima.

Zabrinutost je, kako navode, iskazana u novembarskom obavještajnom izvještaju vojnog Nacionalnog centra za medicinsku obavještajnu službu (NCMI), kazala su za ABC dva zvaničnika upoznata sa sadržajem dokumenta.

Izvještaj je rezultat analize telefonskih i kompjuterskih presretanja, zajedno sa satelitskim snimcima. Oni su tada aktivirali alarme, jer će bolest van kontrole predstavljati ozbiljnu prijetnju američkim trupama u Aziji, snagama koje zavise od rada NCMI-ja.  

Ovo je, kako prenosi ABC, i slika američke vlade, koja je mogla znatno prije pojačati napore na ublažavanju i suzbijanju virusa, koji se neminovno proširio i na teritoriju SAD.

- Analitičari su zaključili da bi to mogao biti kataklizmičan događaj - izjavio je jedan od izvora u izvještaju NCMI-ja.


Bijela kuća. Avaz

Od novembra, NCMI je više puta upozoravao nacionalnu Odbrambeno-obavještajnu agenciju, Pentagon, Bijelu kuću. Oni su tada aktivirali alarme, jer će bolest van kontrole predstavljati ozbiljnu prijetnju američkim trupama u Aziji - snagama koje zavise od rada NCMI-ja.   

Ovo je, kako prenosi ABC, i slika američke vlade, koja je mogla znatno prije pojačati napore radi ublažavanja i suzbijanja virusa, koji se neminovno proširio i na teritoriju SAD.

- Analitičari su zaključili da bi to mogao biti kataklizmičan događaj - izjavio je jedan od izvora u izvještaju NCMI-ja.

Provjere i analize

Sve je kulminiralo detaljnjim objašnjenjem problema, koji se početkom januara našao na predsjednikovom stolu.

Da bi se nešto pojavilo u brifingu za predsjednika, mora prije toga proći nekoliko sedmica provjera i analiza. Izvještaj NCMI-ja je bio dostupan svima iz obavještajnog miljea SAD.

Te analize su pokazale da je kinesko rukovodstvo znalo da epidemija nije bila pod kontrolom, kao i da su čuvali tu informaciju od stranih vlada i svjetskih zdravstvenih agencija.


Tramp tvrdi drugačije

- To bi bila značajna uzbuna koju bi ova informacija pokrenula - rekao je bivši portparol pomoćnika ministra odbrane Mik Marloj.

Marloj, koji je prethodno bio visokorangirani član CIA-e, rekao je da NCMI radi ozbiljan posao koji viši vladini čelnici ne ignoriraju. 

Medicinska obavještajna služba uzima u obzir sve izvorne podatke, slikovnu inteligenciju, ljudsku inteligenciju, inteligenciju signala - rekao je Marloj.  

Zatim slijedi analiza ljudi koji poznaju ta specifična područja. Dakle, da bi se ovako nešto ispostavilo, pregledali su ga stručnjaci na tom polju. Oni zajedno procesuiraju sve podatke i sagledavaju potencijal za međunarodnu zdravstvenu krizu.

Američki predsjednik Donald Tramo rekao je u posljednjem obraćanju da je koronavirus "nešto za šta SAD nisu znale do prije dva mjeseca".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.