PANDEMIJA

Francuska: Mjere usporile širenje virusa, ali se još neće ukidati

Agencija za civilnu zaštitu je saopćila je da je dnevni broj smrti u Italiji manji nego dan ranije

U Francuskoj se neće ukidati mjere. Ilustracija

Avaz.ba

8.4.2020

Mjere ograničenja kretanja i zabrane kretanja koje su uvedene u Francuskoj prije više od tri sedmice, pomogle su kontrolisati širenje koronavirusa. Međutim, još uvijek nije došlo vrijeme za njihovo ukidanje. Istaknuo je ovo francuski premijer Eduard Filipe (Edouard Philippe). 

Između ostalog, on je parlamentu rekao da će ograničenja potrajati, istaknuvši da bi mogla biti produžena i poslije prvobitnog planiranog roka, do 15 aprila.

Otvaranje tvornica

- Širenje bolesti toliko se usporava da bi uskoro moglo doći do poravnanja krivlje. To je sasvim sigurno zahvaljujući mjerama ograničenja - istaknuo je Filipe. 

Dodaje kako "vrijeme za ukidanje ograničenja još nije došlo". 

Italijanski premijer smatra da još nije vrijeme za ukidanje strogih mjera u Italiji u borbi protiv koronavirusa te kazao da u srijedu poziva sve poduzetnike na otvaranje tvornica.

- Znanstvenici nam govore da ne ublažavamo restriktivne mjere- istaknuo je premijer za svejetske medije. 

Koronavirus odnio veliki broj života. Ilustracija

Evropski centar

Agencija za civilnu zaštitu je saopćila je da je dnevni broj smrti u Italiji manji nego dan ranije, ali da raste broj zaraženih. 

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) kazao je kako "trenutačno nema naznaka da je dosegnut vrhunac pandemije" u Evropi.

Podaci istraživača prikupljeni na dva milijuna ljudi u Britaniji pomoću nove aplikacije za utvrđivanje simptoma Covida-19 sugeriraju da ograničenja kretanja usporavaju širenje bolesti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.