ISTRAŽIVANJA

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom

Ovo je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da detaljnije prouči pitanje prenošenja virusa između čovjeka i kućnih ljubimaca

Mačke mogu zaraziti jedna drugu. Agencije

Avaz.ba

9.4.2020

Prema istraživanju objavljeni na internetskoj stranici časopisa Science mačke se mogu zaraziti koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji. Ovo je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da detaljnije prouči pitanje prijenosa virusa između čovjeka i kućnih ljubimaca.


Ostale životinje zasad nisu u opasnosti od virusa

Isto istraživanje potvrdilo je kako se i feretke mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2 koji izaziva bolest covid-19, dok ostale životinje zasad nisu u opasnosti od virusa. Psi, kokoši, patke nisu izgledni kandidati za zarazu tim koronavirusom, zaključili su naučnici nakon dvomjesečne studije.

Cilj studije bio je otkriti koje su životinje izložene riziku zaraze tim virusom kako bi se mogle koristiti u testiranju cjepiva za borbu protiv pandemije Covida-19.

Istraživanje provedeno u Kini u januaru i februaru pokazalo je da su mačke i feretke vrlo podložne zarazi virusom kad su ih naučnici pokušali zaraziti unošenjem virusa putem nosa. Također su otkrili i da mačke mogu zaraziti jedna drugu respiratornim kapljicama. Zaražene su mačke imale virus u usnoj šupljini, nosu i tankom crijevu, a mačići izloženi virusu velike lezije na plućima, nosu i grlu. 


Testiranje pasa na antitijela pokazalo je da imaju manje izgleda da se zaraze. Agencija

- Otkrivanje SARS-CoV-2 kod mačaka trebalo bi uzeti u obzir u okviru napora u eliminaciji bolesti Covid-19 kod ljudi. Ovo istraživanje podupire preporuke da se ljudi koji boluju od Covida-19 trebaju izolirati ne samo od svih ukućana, nego i od kućnih ljubimaca kako ne bi prenijeli virus na ljubimce, naročito mačke - navode autori istraživanja.

Testiranje pasa na antitijela

Testiranje pasa na antitijela pokazalo je da imaju manje izgleda zaraziti se, a kokoške i patke, iako su bile izložene virusu, nisu ni u jednom slučaju bile pozitivne na virus.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da će sada detaljnije proučiti ulogu kućnih ljubimaca u ovoj zdravstvenoj krizi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.