I BOGATI PLAČU

Džef Bezos ponovo prvi: Korona izbacila sa liste 226 milijardera

Pandemija nije poštedjela ni najbogatije ljude na svijetu, prenosi "Forbes"

Mekenzi Bezos: Prvi put na listi. techspot.com

Avaz.ba

9.4.2020

Džef Bezos (Jeff) je treću godinu zaredom na vrhu spiska svjetskih bogataša, ali je u prvoj polovini marta 226 osoba izgubilo status milijardera usljed ekonomskog sloma izazvanog koronavirusom, navodi magazin "Forbes".

Pandemija je izmijenila listu milijardera, pa su mnogi skinuti s nje. Bezos je ostao na vrhu liste zahvaljujući neto vrijednosti od 113 milijardi dolara, iako bilježi pad od 18 milijardi dolara u odnosu na 2019.

Nadoknadio dio gubitka

Najveći razlog tom padu je njegov razvod sa književnicom Mekenzi Bezos (MacKenzie). Dionice "Amazona", međutim, porasle su za 15 procenata prošle godine, što mu je pomoglo da nadoknadi dio gubitka od razvoda.

Istovremeno, njegova bivša žena Mekenzi prvi put se pojavila na listi najbogatijih na svijetu i to zahvaljujući nagodbi o razvodu teškoj 38 milijardi dolara.

Džef Bezos: Skočile dionice. Arhiv

Kao dio nagodbe, ona je dobila 25 procenata dionica "Amazona" i zauzela 22. mjesto "Forbesove" liste. Od preostalih milijardera, 51 odsto je siromašnije nego prošle godine.

Svjetski milijarderi vrijede blizu osam biliona dolara, što je pad od 700 milijardi dolara u odnosu na 2019. godinu, navodi "Forbes".


Gejts drugi

Suosnivač "Microsofta" Bil Gejtes (Bill Gates) na drugom je mjestu sa bogatstvom od 98 milijardi dolara, što je više od 1,5 milijardi u odnosu na prošlu godinu.

Najbogatija žena na svijetu i dalje je nasljednica " Walmarta" Alis Valton (Alice Walton) sa 54,4 milijarde dolara. Na "Forbesovoj" najnovijoj listi našlo se ukupno 2.095 milijardera.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.