MJERE Izdata naredba ljekarima

U Švedskoj nema intenzivne njege za starije od 80 godina

Rukovodstvo je ljekarima naložilo da na intenzivnu njegu ne šalju ni pacijente starije od 60 godina ako od prije zaraze koronavirusom imaju i neku hroničnu bolest

Avaz.ba

Šokantne mjere u Švedskoj

Foto: Ilustracija


Rukovodstvo bolnice u Švedskoj ljekarima izdalo naredbu da pacijente starije od 80 godina tokom liječenja od zaraze koronavirusa ne stavljaju u odjele za intenzivnu njegu, piše list “Aftonbladet“.

Takvo naređenje ljekarima je dalo rukovodstvo Univerzitetske bolnice Karolinska, koja je široj svjetskoj javnosti poznata po naučnim istraživanjima. 

  • Škoantne mjere u Švedskoj

    Škoantne mjere u Švedskoj

    Foto: Ilustracija


Istim dokumentom, rukovodstvo bolnice ljekarima je naložilo da na intenzivnu njegu prioritetno ne šalju ni pacijente starije od 60 godina ako od prije zaraze koronavirusom imaju i neku hroničnu bolest.

Rukovodstvo bolnice suočeno je sa žestokim kritikama nakon što je naredba ljekarima procurila u javnost, a iz bolnice su saopćili da se medicinski prioriteti slanja na intenzivnu njegu uvijek određuju na bazi šansi koje se daju za ozdravljenje pacijenta.

- Ne može se primjenjivati intenzivna njega za pacijente koji nemaju velike izglede za preživljavanje bolesti - navodi se u saopćenju.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na