RUSIJA

Građani Moskve bježe na selo, lokalci se žale da su im donijeli koronavirus

Regija Ivanovo, zaprijetila je mještanima novčanom kaznom ako budu iznajmljivali svoje nekretnine Moskovljanima

Vlasnici ne smiju izdavati nekretnine Moskovljanima. AFP

Avaz.ba

9.4.2020

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je 25. marta da će sedmica iza toga zbog širenja koronavirusa biti neradna u Moskvi i da njeni građani trebaju ostati kod kuće. 

No čini se da ga nisu poslušali. Prošli petak navečer je oko 730.000 automobila, s otprilike 10 posto stanovnika Moskve kojih ukupno ima 12,7 miliona, napustilo prijestonicu i središte epidemije i uputilo se na sela, navode iz moskovskog odjela za saobraćaj.  

Egzodus je probudio strahove o nesmetanom širenju koronavirusa u zemlji i razljutio stanovnike udaljenih regija koji su se osjećali relativno zaštićenima.


Nisu poslušali predsjednika. AFP

Tog istog dana, kako je broj potvrđenih slučajeva zaraze prešao hiljadu, Rusija je naredila zatvaranje državnih hotela, odmarališta i rekreacijskih objekata te obustavila sve međunarodne letove.

No, to nije spriječilo više od 17.000 ljudi iz Moskve i Sankt Petersburga da odlete u svoje vikendice krajem marta u jednu od 80 ruskih regija, udaljenu 500 kilometara od Moskve.

Neki mještani tih regija optužuju Moskovljane da su sa sobom donijeli i koronavirus.

Moramo nešto poduzeti oko Moskovljana koji pristižu u svoje vikendice. Naša privreda se oslanja na njih, ali oni postaju neprijatelji. Ne bi trebalo tako biti - rekao je neimenovani zvalničnik.  

Moskva. AFP

U regiji Tuli, oko 100 kilometara od Moskve, vlasti razmatraju zatvaranje sela s 334 vikendice jer se četveročlana porodica tu sklonila nakon što su bili pozitivni na koronavirus po povratku s odmora iz inozemstva, objavio je regionalni krizni centar. 

Porodica se odmah samoizolirala u selu, ali su se svi mještani morali testirati i ulice su dezinficirane.  

Puno vlasnika vikendica otvoreno krše izolaciju, viđaju se s prijateljima, šetaju u parkovima - rekao je Aleksander Atajanc, šef tog područja.  

Neke regije, uključujući Kemerovo i Novosibirsk u Sibiru, naredile su svima koji dolaze iz Moskve ili Sankt Petersburga da se izoluju na dvije sedmice.

Regija Ivanovo, 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve, zaprijetila je mještanima novčanom kaznom ili kaznenom prijavom ako budu iznajmljivali svoje nekretnine Moskovljanima.

Rusija ima preko 10.000 zaraženih. Dvije trećine slučajeva su iz Moskve, sve regije su u djelimičnoj izolaciji, a građanima se savjetuje da ostanu kući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.