STAVOVI

Američki milijarder: Ne žurite s povratkom na posao, kapitalizam će biti bolji

Način na koji kompanije tretiraju radnike tokom pandemije mogao definirati njihov brend za naredne decenije

Mark Kuban. CNBC

Avaz.ba

9.4.2020

Američki milijarder Mark Kuban (Cuban) kaže da će jedna od posljedica koronavirusa biti i to da će kapitalizam postati bolji. Kapitalizam će postati “saosećajniji” kao rezultat pandemije koronavirusa, rekao je on za CNBC.

- Mislim da će kapitalizam postati mnogo pametniji i mnogo saosećajniji zbog onoga što prolazimo - rekao je za poduzetnik i investitor čije se bogatstvo procjenjuje na oko četiri milijarde dolara.

Vlasnik NBA-ovih Dallas Mavericksa rekao je kako misli da će poslodavci sada prepoznati da na prvo mjesto moraju staviti svoje zaposlene.

- Nije riječ samo o onima koji su vlasnici dionica. Zapravo, morate staviti zaposlenike ispred dioničara - rekao je Cuban.

Ne žurite sa povratkom na posao

Kuban se posljednjih sedmica nekoliko puta oglašavao u medijima otkad je pandemija intenzivirana. Upozorio je kompanije kako ne bi trebale prerano poslati radnike nazad na posao te apelirao na zakonodavne vlasti da podrže radnike koji su pogođeni ekonomskim efektima krize. 

Kuban kaže kako bi način na koji kompanije tretiraju radnike tokom pandemije mogao definirati njihov brend za naredne decenije.

- Kako kompanije budu odgovorile na ovaj izazov, to će definirati njihov brend u decenijama koje dolaze. Ako ste požurili da nastavite raditi i neko se od radnika razbolio, to će se pamtiti. Ako niste brinuli o svojim zaposlenima i postavili ih na prvo mjesto, i to će biti upamćeno - dodao je.


Tramp želi što prije "otvoriti" ekonomiju. AFP

Kubanov komentar uslijedio je nakon najave namjere američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da “otvori” američku ekonomiju, moguće do Uskrsa 12. aprila. Tramp je rekao da ne želi da “lijek” za pandemiju koronavirusa bude gori od problema. 

- Nema razloga za žurbu. Radije bih pogriješio tako što ću biti previše oprezan. Neću reći ljudima da idu na posao sve dok u tu odluku ne budem potpuno siguran. Prebrzo slanje zaposlenika na posao može biti “neoprostivo” u očima mlađih Amerikanaca. Dakle, ne samo da je pametno brinuti se o svojim zaposlenima, već je to i dobar poslovni potez”, kazao je Cuban.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.