SVIJET

OPEC i Rusija postigli historijski sporazum: Šta to konkretno znači

Ovo su nevjerovatni brojevi, bez presedana u modernom vremenu

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija postigli su u četvrtak navečer preliminarni sporazum. Arhiv

Avaz.ba

10.4.2020

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija postigli su u četvrtak navečer preliminarni sporazum o globalnom smanjenju proizvodnje nafte za 10 miliona barela dnevno za maj i juni, što je najdublji rez koji su svjetski proizvođači nafte ikada dogovorili . 

Pad proizvodnje iznosi samo oko 10 posto normalne svjetske ponude nafte, što je daleko ispod procjena kolika je potražnja za naftom pala usljed pandemije. Malo je vjerovatno da će ovo zaustaviti masivni pad cijena nafte.

Dogovor je postignut nakon što su u četvrtak ministri za naftu OPEC-a i brojni proizvođači nafte koji nisu OPEC-ovi članovi, održali videosastanak.

Sve je počelo obraćenjem generalnog sekretara OPEC-a Mohammada Sanusija Barkindoa, koji je upozorio na dešavanja s cijenom i potražnjom nafte. 

Na tržištu nafte koronavirus u potpunosti je poremetio ponudu i potražnju. Arhiv

- Na tržištu nafte koronavirus u potpunosti je poremetio ponudu i potražnju od kada smo se posljednji put sreli 6. marta. Naša industrija krvari, niko nije uspio zaustaviti krvarenje – rekao je on. 

Barkindo je rekao da projekcije pokazuju pad potražnje od skoro 12 miliona barela dnevno u tekućem tromjesečju.

- Ovo su nevjerovatni brojevi! Bez presedana u modernom vremenu – rekao je.

S obzirom na trenutno neviđenu neravnotežu između ponude i potražnje, u drugom tromjesečju 2020. mogao bi postojati ogroman višak od 14,7 miliona barela dnevno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.