ZAŠTO SE DEŠAVA Zabrinutost širom svijeta

Pojedini izliječeni pacijenti ponovo pozitivni na koronavirus

Nejasan je uzrok ove pojave i u toku su nova epidemiološka istraživanja

Avaz.ba

U Južnoj Koreji 91 pacijent ponovo bio pozitivan

Foto: AFP


Južnokorejski zvaničnici izjavili su danas da je 91 pacijent za koje se smatralo da su se oporavili od koronavirusa, ponovo bio pozitivan na testu. Direktor Korejskog centra za kontrolu i sprečavanje oboljenja (KCDC) Đeong Eunkjeong rekao je da postoji mogućnost da se virus "reaktivirao", a ne da su pacijenti ponovo zaraženi.

Nejasan je uzrok ove pojave i u toku su nova epidemiološka istraživanja. Mogućnost da ljudi ponovo obole od virusa, izaziva međunarodnu zabrinutost, jer se brojne države nadaju da će zaraženo stanovništvo razviti dovoljno jak imunitet za sprečavanje ponovne pandemije. Za skoro 7.000 stanovnika Južne Koreje saopćeno je da su se oporavili od Covida-19, oboljenja koje je uzrokovano novim virusom.

Prema mišljenju drugih stručnjaka, postoji i mogućnosti pogrešnih rezultata testiranja ili da su ostaci virusa još bili u sistemu pacijenata. Južna Koreja danas je prijavila 27 novih slučajeva zaraze, što je najniži dnevni broj. Ukupan broj zaraženih sada je 10.450. Preminulo je 208 ljudi.

Svijet
Koronavirus je osuđen na propast

Više o temi Koronavirus

BIJELJINA
Dugi redovi penzionera ispred banaka
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na