BERLIN Najviše zaraženih na svijetu

Njemački ministar kritizirao presporu reakciju Amerike na pandemiju

U intervjuu za magazin "Der Spiegel"

Fena
10.04.2020 14:03

Hajko Mas

Foto: Agencije

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) kritizirao je Sjedinjene Američke Države da su imale presporu reakciju na izbijanje koronavirusa, što je jedan od posljednjih znakova izbijanja tenzija između ta dva saveznika u vrijeme pandemijske krize. 

- Kina je preduzela "vrlo autoritarne mjere, dok je u Sjedinjenim Državama potencijalni efekt pandemije dugo potcjenjivan - rekao je Mas u intervjuu za magazin "Der Spiegel".

- To su dvije krajnosti, od kojih nijedna ne može biti uzor za Evropu - rekao je on.

  • Hajko Mas
    Hajko Mas Foto: Agencije

Njemačka je bila među zemljama koje su prošle sedmice optužile Sjedinjene Države za taktiku "Divljeg zapada" u otklanjanju ili blokiranju pošiljki kupcima koji su već sklopili ugovore o nabavci neophodnih medicinskih potrepština.

Mas je za "Der Spiegel" rekao da se nada da će Sjedinjene Države preispitati svoje međunarodne odnose u svjetlu pandemijske krize.

- Da vidimo u kojoj će mjeri djelovanje američke vlade dovesti do diskusija u Sjedinjenim Državama o tome da li model "America First" zaista funkcionira - rekao je, dodavši da agresivne trgovinske politike mogu naštetiti sposobnosti zemlje da nabavi zaštitnu opremu.

Komentari

NA VRH