NJUJORK

Kako mafija u Italiji, ali i Evropi koristi koronavirus za svoju korist

Italija je zemlja sa najviše smrtnih slučajeva zaraze koronavirusom na svijetu

Pune ruke posla za policiju u Italiji. AFP

Al. Ti. / Avaz.ba

10.4.2020

Kriminalne organizacije i mafija u Italiji vrši podjelu hrane i naređuje beskamatno pozajmljivanje onima kojima je to najpotrebnije kako bi proširili svoj utjecaj, upozorio je danas italijanski pisac i borac za ljudska prava Roberto Saviano. Inače, on je najpoznatiji po tekstovima protiv mafije. 

- Italijanska mafija je spremna privući firme, jer je zemlja u krizi zbog pandemije koronavirusaAko Evropa uskoro ne intervenira, velika količina novca koji dolazi od mafije i koji se već nalazi u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Nizozemskoj i Belgiji bit će neograničen - rekao je Saviano.

Pune ruke posla za policiju u Italiji. AFP

Najpoznatiji je po svojoj knjizi "Gomorrah" o zloglasnom klanu "Camorra" sa juga Italije, stručnjak je za mafijaške grupe, ranije je govorio kako su se kriminalne organizacije uspješno proširile izvan droge i ilegalnih aktivnosti i ušle u zakonite firme i sektore širom svijeta.

- Trenutno mafija osigurava hranu i osnovne namirnice za najsiromašnije građane Italije - kazao je Saviano.

Pored toga u Napulju, mnogi koji se bave pranjem novca su po nalogu "Camorre" otkazali kamate na dug. Pitajte se zbog čega? Pa naravno za usluge - rekao je.

Saviano, koji trenutno živi u Njujorku, bio je pod policijskom zaštitom nakon što je primio prijetnje smrću nakon objavjlivanja knjige "Gomorrah".

Kao što je poznato Italija je zemlja sa najviše smrtnih slučajeva zaraze koronavirusom na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.