UPOZORENJE

Šef WHO-a: Stopa smrtnosti od Covida-19 deset puta veća nego od gripe

Potvrđeno više od 1.600.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja

Tedros Adhanom Gebrejesus. AFP

Avaz.ba

10.4.2020

Ljudi koji se zaraze novim koronavirusom suočavaju se s daleko većim rizikom od smrti od onih koji dobiju gripu, upozorio je Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus), generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Procjenjuje se da je stopa smrtnosti od Covida-19 deset puta veća nego od gripe - naglasio je Gebrejesus u razgovoru sa šefovima diplomatskih misija putem videolinka.

Spominjući Strateški plan spremnosti i reagiranja WHO-a, koji je pokrenut u februaru kako bi se pomoglo različitim zemljama i regionima u borbi protiv Covida-19, Gebrejesus je zahvalio zemljama članicama na podršci.

On je naglasio da su se zemlje članice do sada obavezale u iznosu od 800 miliona dolara (oko 730 miliona eura), a dio tog iznosa stigao je do WHO-a.

Od Covida-19 u svijetu umrlo više od 95.700 ljudi. AFP

Ponavljajući poziv svjetskim liderima da pokažu “jedinstvo i solidarnost“ u borbi protiv širenja koronavirusa, Gebrejesus ih je, također, pozvao da to ne iskorištavaju za ostvarivanje domaćih političkih ciljeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je, uz Evropu, novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. 

Od Covida-19 u svijetu je umrlo više od 95.700 ljudi, a potvrđeno je više od 1.600.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 355.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.