PROCJENE

Bil Gejts otkrio kada bi vakcina protiv koronavirusa mogla biti spremna

Milijarder ranije ukazao da je jedna od najvećih prijetnja modernom svijetu upravo pandemija

Bil Gejts. AFP

Avaz.ba

13.4.2020

Kad je prije nekoliko godina milijarder Bil Gejts (Bill Gates) u svom govoru za TedTalk 2015. godine ukazao na to da je jedna od najvećih prijetnja modernom svijetu upravo pandemija i pozvao vlade da ulažu, niko nije mogao očekivati kako će Gejts biti prozvan zlim prorokom budućnosti koja nas je dočekala 2020. godine . 

U intervju koji je dao za BBC osnivač "Microsofta" kritizirao je svjetske vođe jer nisu na vrijeme dovoljno uložili u testiranje i opremu pogotovo kad se pojavio virus. 

- Nekad sam govorio kako pandemije imaju najveći potencijal za povlačenje svijeta u veliku krizu. Sigurno ćemo gledati unazad i željeti da smo investirali više kako bismo brzo imali svu dijagnostiku, lijekove i vakcine. Onda je došao period u kojem se virus pojavio, ali kakvi su testovi u tom trenutku pripremljeni? - zapitao je milijarder i naveo kako će biti vremena za neka od tih odgovora nakon krize. 


Gejts: Vakcina je najznačajnija stvar koja je ikad svijetu bila potrebna. AFP

- Vrlo mali broj zemalja dobiti ocjenu pet za način kako su reagirale - ustvrdio je Gejts i dodao kako se zbog nepripremljenosti i zdravstvenog sistema i ekonomije nalazimo se na nepoznatom teritoriju. 

Njegova fondacija "Bill & Melinda Gates Foundation" donirala je više od 35 milijardi dolara za razne ciljeve i projekte, između ostalog istraživanje vakcine u nadi da bi mogao zaustaviti potencijalne pandemije uključujući koronavirus i ebolu. 

- Neke zemlje su s ovim krenule prije drugih. Zbilja su provjerile ima li širenja u zajednici, brzo su povećale kapacitete. Trebali bismo biti spremni za dijagnostiku unutar jednog mjeseca, terapeutiku bi trebali imati unutar četiri mjeseca, a vakcinu ćemo imati u manje od godine dana ako se oslonimo na pravu industriju i pravu nauku - rekao je Gejts.

On smatra kako će vakcinu biti potrebno dati svim ljudima na svijetu i istaknuo je: 

- Vakcina je najznačajnija stvar koja je ikad svijetu bila potrebna. Dodao je i da se slaže s doktorom Tonijem Faučijem (Tony Fauci) da će vakcina biti dostupna za 18 mjeseci. No, kazao je da će ova pandemija imati i psihološke i ekonomske posljedice i sve manje od 18 mjeseci je dobrodošlo - piše Daily Mail.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.