UKIDANJE MJERA

Nova faza u Italiji za 20 dana

Više od 60 miliona građana već više od mjesec dana je pod mjerama općeg karantina

Veća sloboda kretanja od 4. maja. AFP

Avaz.ba

13.4.2020

U Italiji će druga, prijelazna faza ka izlasku iz blokade početi, kako je najavljeno, za 20 dana, radi postepenog pokretanja poslovnih aktivnosti bez povećanja broja zaraženih virusom koronavirusom, a poslovni objekti dobili su smjernice za prilagođavanje.

Analitičari ocjenjuju da su naredni koraci Italije ka ukidanju restriktivnih mjera značajan pokazatelj napretka Evrope u borbi protiv pandemije Covida-19, jer je ta zemlja prva zapadna država koja je pogođena krizom zbog tog virusa, ali i prva na Starom kontinentu koja je uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji.

Više od 60 miliona građana Italije već više od mjesec dana je pod mjerama općeg karantina koje su produžene do 3. maja, a očekuje se da će građani te zemlje imati veću slobodu kretanja od 4. maja, jer su restriktivne mjere doprinijele usporavanju koronavirusa u toj zemlji.


Saloni ljepote, barovi i restorani na kraju liste za otvaranje. AFP

Italijanska vlada je pod dvostrukim pritiskom - zbog zdravstvenih posljedica i borbe protiv pandemije, ali i ekonomskih posljedica blokade, a daljnji koraci zavisit će od epidemiološke krive koja je zasad u padu - dnevni bilans žrtava virusa u korona Italiji prvi put je od 18. marta ispod 500, a broj pacijenata u bolnicama također opada.

Prema pravilima predviđenim za poslovne objekte, u radnjama do 40 kvadratnih metara može boraviti po jedna mušterija, a u većim objektima ulaz i izlaz moraju biti odvojeni, a preporuka je da se radno vrijeme produži što više kako bi se izbjegle gužve u zatvorenim prostorima.

Kancelarije i radnje moraju biti očišćene u dva navrata dnevno, odnosno prije otvaranja i tokom dnevne pauze, a moraju se čistiti i ventilacioni sistemi.

Javni prijevoz

Sredstva za dezinfekciju ruku moraju biti postavljena na ulazu prodavnica i pored kase, a za kancelarije je neophodno postaviti ih u blizini tastatura i ekrana osjetljivih na dodir.

Saloni ljepote, barovi i restorani na kraju su liste za otvaranja prema planu "druge faze" postepenog izlaska iz blokade, jer se smatraju mjestima s visokim rizikom od širenja virusa usljed manjka mogućnosti za držanje distance.

Zaposleni koji rade na poslovima otvorenim za javnost u obavezi su da nose zaštitne maske i rukavice u kontaktu s ljudima i moraju biti na udaljenosti od barem jednog metra.

Javni prijevoz bit će intenziviran kako bi svi putnici mogli sjediti i biti na propisanoj međusobnoj udaljenosti, odnosno bit će dozvoljen broj putnika jednak broju mjesta za sjedenje u vozilu.


Smanjenje za 45 posto

Prema posljednjim podacima italijanskih vlasti, 27.847 zaraženih koronavirusom nalazi se u bolnici, odnosno 297 manje nego prethodnog dana, a 3.343 bolnička pacijenta nalaze se na intenzivnoj njezi, što je za 38 manje nego prethodnog dana.

Istraživanje naučnika Politehničkog univerziteta u Milanu i univerziteta u Padovi i Veneciji pokazalo je da je stopa širenja virusa u Italiji smanjena za 45 posto zbog restriktivnih mjera koje je ta zemlja uvela prije više od mjesec dana, odnosno bez tih mjera u bolnicama bi bilo još oko 200.000 pacijenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.