BIJELA KUĆA

Tramp neće smjeniti glavnog epidemiologa Entonija Faučija

SAD ima preko 570.000 slučajeva zaraze koronavirusom

Fauči neće biti smijenjen. AFP

Avaz.ba

14.4.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) nema namjeru smijeniti Entonija Faučija (Anthony Fauci), stručnjaka u kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa, objavila je Bijela kuća.

Fauči je nedavno izjavio kako je SAD "mogao spasiti živote" da je ranije uveo mjere za borbu protiv Covida-19.

Da smo odmah od početka sve zatvorili, moglo je biti drugačije - rekao je on za CNN, ali je dodao da je donošenje takve odluke bilo komplicirano. 

SAD ima preko 570.000 slučajeva zaraze koronavirusom, i 22.000 smrtnih slučajeva.  Predsjednik Donald Tramp izrazio je potom neslaganje s intervjuom podijelivši tvit o smjeni Entonija Faučija.

Fauči i Tramp. AFP

U njemu je koristio #FireFauci" (smijeniti Faucija), potaknuvši špekulacije o svom nezadovoljstvu prema tom stručnjaku kojeg Amerikanci jako cijene i koji upozorava na opasnosti preranog popuštanja restriktivnih mjera.

- Fauči je govorio ljudima 29. februara da se ne treba brinuti i da to ne predstavlja nikakvu prijetnju za američku javnost. Vrijeme je za #FireFauci - napisao je Tramp. 

Medijske špekulacije su smiješne, predsjednik Tramp nema namjeru smijeniti dr. Faucija", rekao je Hogan Gudli (Gidley), portaprol Bijele kuće. 

Dr Fauči je bio i ostaje savjetnik od povjerenja predsjednika Trampa - dodao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.